Ve Starovičkách začala sklizeň levandule

10. červenec 2018

Nemusíte jezdit do prosluněné Provence, abyste obdivovali lány vonící levandule. V tomto případě vám postačí pouze jízdenka v rámci IDS JMK. Ve Starovičkách na Břeclavsku už díky předčasnému létu probíhá sklizeň.

Teprve v tomhle období, tedy přelom června a července bychom začali sbírat levanduli lékařskou, ale už ji máme posbíranou, takže je to o 14 dní uspíšené,“ říká majitel farmy Stanislav Bíza.

Techniku sklizně vysvětluje následovně: „S elektrickými strojky se to sklidí rychle a ani se tolik nepoškozuje keř, kdy musíte nůžkami cvakat několikrát. Tyto elektrické to jsou schopny udělat na dva pohyby.“

Levandule ve Starovičkách

Levandule tu kvete na 3,5 hektarech půdy, přičemž pole je rozděleno na dvě části“, popisuje Bíza. Najdete tu levanduli lékařskou, jejíž sklizeň právě probíhá a taky lavandin, odrůdu grosso. Právě lavandin tvoří ony velké keře, které známe z levandulových polí jižní Francie.

Sklizeň levandule ve Starovičkách potrvá ještě asi 14 dní. Provoz v chráněné dílně ale neutichne po celý rok. Zdejší pracovnice zpracovávají levanduli na několik způsobů. Vyrábějí například polštářky, mýdla, svíčky či sirupy.

autoři: Štěpánka Kadlečková , lop
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.