Valaška baví už téměř 60 let. V Seriálu dechových hudeb zahrála valašské písně i světové evergreeny

7. listopad 2023

Kyjovský koncert dechové hudby Valaška v Seriálu dechových hudeb byl sice poznamenaný tím, že si její kapelník zlomil ruku, ale ani to Valašku nezastavilo!

Kapela zahrála v trochu jiném obsazení, ale i tak na vysoké úrovni. Díky ní vystupovala historicky v celé řadě rozhlasových i televizních pořadů a má za sebou mnoho úspěchů včetně umístění „na bedně“ v soutěžích jako Zlatá křídlovka nebo mikulovský Zlatý hrozen. Pro kapelu píše zejména Václav Maňas mladší. I díky němu má kapela natočeno už přes deset desek.

Valaška spatřila světlo reflektorů kulturních sálů poprvé v roce 1966. Od té doby se vystřídala v kapele řada muzikantů. Dnes ji vede Jaroslav Baloušek, který má ovšem kvůli zlomené ruce v tuto chvíli pozici nehrajícího kapitána. I tak ho ale na videu uvidíte – bude totiž mluvit o úspěších kapely a místech, kde všude reprezentovala valašskou kulturu.

autor: Jiří Kokmotos

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.