V příštím týdnu bude v Brně slavnostně otevřeno opravené náměstí Svobody

13. říjen 2006

Ve středu osmnáctého října bude slavnostně otevřeno zrekonstruované náměstí Svobody v Brně. Oprava centrálního náměstí, kterým denně procházejí tisíce lidí, trvala celý rok. Obnovený je morový sloup, na náměstí je nová kašna a pijítko, osvětlení a celý povrch je nově vydlážděný. Celé to stálo sto osmdesát milionů korun a neobešlo se to bez řady komplikací.

Rekonstrukce náměstí Svobody se plánovala řadu let. Mohla ale začít až poté, co byly dokončeny podzemní kolektory a dostavěn nový obchodní dům v někdejší proluce, která na náměstí zela patnáct let. V průběhu oprav lidé museli snášet prach a hluk a obcházet ploty. Ne všem se ale nová podoba centrálního brněnského náměstí líbí. "Já tady nevidím moc zeleně. A pak mně strašně, jako ženě, vadí, když dávají všude malé kostky," říká jedna z brněnských obyvatelek. " Je to pořád jakési šedé nebo suché, nebo já nevím, jak bych to nazvala," vyjadřuje se další Brňanka. "Je to moc pěkný. Ta dlažba je krásně udělaná," rozplývá se rodák z Brna.

Jak zaznělo v anketě, mnoha lidem připadá náměstí jaksi prázdné a bez zeleně. Zatím je na něm jen dvanáct mladých lip, což by se mělo změnit příští rok na jaře. "Na poslední schůzi rada města Brna debatovala o tom, že zjara příštího roku zde bude také květinový mobiliář, to znamená, že tam budou velké květináče," uvádí mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Něco ale na náměstí bude chybět trvale, veřejné záchodky. "Samozřejmě je to určitý nedostatek, který se snažíme vyřešit," doplňuje náměstek primátora Radomír Jonáš. Řešení spočívá v tom, že záchody by měl postavit soukromý investor v nedaleké Kozí ulici. Město tam totiž prodává parcelu a vybudování veřejného WC je pro kupce závaznou podmínkou.

Projekt rekonstrukce vznikl podle návrhů architektů Tomáše Rusína a Ivana Vály. Vodní prvky navrhli Tomáš Pilař a Ladislav Kuba. Bronzovou kašnu a pijítko zdobí nápisy s verši Jana Skácela. " Ale málem z toho byla ostuda jako Brno. Vlastníků autorských práv k básním se totiž nikdo nezeptal, jestli verše smějí použít, jak to bylo," vysvětluje mluvčí magistrátu Pavel Žára. Komplikací během rekonstrukce ovšem bylo víc. Restaurování morového sloupu, které stálo čtyři miliony korun, skončilo tím, že místo zamýšlené kamenné kopie sochy panny Marie na vrcholu sloupu bude jen výdutek z umělého kamene. Sloup by prý váhu kamene neunesl.

Oproti původním plánům také nejsou v dláždění barevně vyznačeny základy kostela svatého Mikuláše, který kdysi stál uprostřed náměstí. Jsou naznačeny jen kovovou linií, která navíc neprochází přes tramvajové koleje. Ty na náměstí musely zůstat, protože tato trať je důležitou záložní trasou pro případ poruchy na souběžných ulicích. Přesto je co oslavovat. Lidová veselice začne osmnáctého října ve tři hodiny odpoledne.

autor: gaj
Spustit audio