V Jihomoravském kraji se změnila pravidla pro nákup vlakových jízdenek

Na jižní Moravě platí od 1. ledna velká změna v nákupu vlakových jízdenek. Cestující uvnitř jihomoravského integrovaného systému si koupí převážně jen krajské lístky.

Lidé jedoucí za hranice IDS JMK si dál pořídí lístky jednotlivých dopravců. Jihomoravský kraj tak chce mít nově větší kontrolu nad utrženými zisky.

Změna se projeví například na trati z Brna do Kyjova, tedy uvnitř hranic Integrovaného dopravního systému, lidé si už nekoupí jízdenku Českých drah, ale dostanou pouze krajskou jízdenku. Naopak třeba z Brna do Prahy nebo do Žďáru nad Sázavou bude dál platit lístek daného dopravce, který spojení zajišťuje. Na jižní Moravě to jsou České dráhy a Regiojet.

IN Karta Českých drah bez slevy

Na zmíněné trase Brno-Kyjov už slevy jako IN 25 nebo IN 50 platit nebudou. Výjimku pro vnitrokrajské jízdy má ale třeba trať Brno-Břeclav. Tam jezdí jednak rychlíky Českých drah a Regiojetu, tak osobní vlaky Českých drah. V pomalejších osobních vlacích platí pouze lístek krajský. Ale třeba v dálkovém vlaku Eurocity, který staví v Brně i v Břeclavi, funguje jen jízdenka Českých drah, a na její koupení může cestující slevu z IN karty použít.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související