Krajskou jízdenku na vlak koupíte přes e-shop i aplikaci, potvrdili zástupci dopravce a hejtmanství

České dráhy se domluvily s Jihomoravským krajem na prodeji krajských jízdenek v e-shopu a aplikaci Český drah. Dosud totiž nebylo jasné, zda cestující jízdenku na osobní a spěšné vlaky budou kupovat pouze ve vozech a staničních pokladnách. Hejtmanství na některých spojích nebude jízdenky národního dopravce od příštího roku uznávat.

Cestující budou mít jasno, kde si jízdenky koupí. Pokud by se kraj s dopravcem nedohodl, lidé by si například z Brna do Kyjova nemohli koupit přes internetový obchod Českých drah nebo v mobilní aplikaci Můj vlak. Na této trase totiž budou platit pouze krajské lístky. S chystanou dohodou ale cestující o nakupování jízdenek přes internet nepřijdou. Cílem bylo zachovat stávající systém nakupování jízdenek, aby nedocházelo k případným komplikacím nebo zmatkům. Internetový obchod nebo aplikace samy rozpoznají, za který tarif cestující pojede.

Čtěte také

Kde ještě koupíte krajskou jízdenku?

Na nádražích nebo přímo ve vlacích u průvodčích. Ty platí jak na vlaky, tak na autobusy. Případně je cestující můžou koupit přes mobilní aplikaci Poseidon. Tu provozuje koordinátor jihomoravské hromadné dopravy – společnost Kordis. Kraj chce spustit i vlastní e-shop, ten má začít fungovat někdy příští rok.

Co se tedy pro cestující vlakem od nového roku změní?

Ta nejdůležitější informace je, že v osobních a spěšných vlacích uvnitř Jihomoravského kraje – přesněji řečeno uvnitř krajského integrovaného dopravního systému, bude platit jen krajský tarif.  To je třeba zmíněná trasa Brno-Kyjov. Na vlaky, kterými lidé jezdí přes hranice kraje, ale bude možné kupovat i jízdenku Českých drah. To znamená třeba z Brna do Prahy. Pro mezikrajské jízdy budou moct cestující nadále využívat slevové IN karty Českých drah. Pro cesty uvnitř kraje už ale ve velké řadě případů ne.

Výjimek v systému je ale hned několik. Týkají se třeba obyvatel blízko hranic s Vysočinou, tam má platit jak tarif Vysočiny, tak i Jihomoravského kraje. Zvláštní situace nastane taky při cestování z Břeclavi do Brna. V osobním vlaku bude platit jen krajská jízdenka. V rychlíku i jízdenka Českých drah. Naopak ve vlaku typu Eurocity to bude jenom jízdenka Českých drah.

autor: tip
Spustit audio