V Brně přibylo další očkovací místo. Mobilní truck má fungovat na náměstí Svobody do března

Dřevěné vánoční stánky na náměstí Svobody v Brně vystřídaly tři mobilní buňky. Jde o nové vakcinační centrum, které provozuje společnost Podané ruce. První zájemci se mohli přijít nechat naočkovat v pondělí 3. ledna. Místo by mělo fungovat až do konce března.

Na náměstí Svobody si lidé mohou všimnout tří trucků – jeden slouží k evidenci zájemců, druhý jako čekárna a ve třetím zdravotníci podávají vakcíny proti covidu-19 – první, druhou nebo třetí dávku.

Provozní doba je tady stejná jako v očkovacím centru v nedaleké Bohémě, které také provozují Podané ruce. Otevřeno je denně od 8 do 12 a od 14 do 19 hodin. Místo na náměstí Svobody si ale musí lidé předem rezervovat na webu společnosti Podané ruce. Její vedení dnes představí takzvanou mobilní laboratoř, kterou spustí v dalších dnech až týdnech. Ta by měla pomoci dalším laboratořím v kraji s testováním na koronavirus. Pracovníci v ní budou schopní vyhodnotit až tisíc PCR testů denně.

Nové očkovací místo otevřela také svatoanenská nemocnice v Brně. Jak pokračuje rozšiřování vakcinačních center jinde v kraji?

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně přesunula svoje očkovací centrum do budovy Millenium v Hybešově ulici. Přímo v areálu nemocnice už se očkovat nebude a tyto prostory budou po zhruba roce znovu sloužit jako ambulance. Vakcinační místo v Milleniu dál funguje jen pro registrované a nezměnila se ani kapacita, která je 500 až 600 lidí denně.

Podle potřeby se za pomoci krajského úřadu vytváří nová místa i jinde v regionu – například ve Znojmě od konce roku funguje nové místo na Vídeňské třídě, dál ale zájemci dostanou vakcínu i v tamní nemocnici.

Podle krajského koordinátora očkování Luboše Císaře ale zatím nejsou vybraná žádná další konkrétní místa. Každopádně platí, že jako první posílí kraj očkování v Kyjově a Hodoníně tak, jak avizoval už dříve. Úplný seznam očkovacích míst zájemci najdou na Centrálním rezervačním systému na webových stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Spustit audio

Související