Svoz odpadu, teplo, poplatky za psy. Kolik zaplatí lidé na jižní Moravě v roce 2022?

27. prosinec 2021

Zdražování se v roce 2022 nevyhneme. Jaká bude situace od nového roku v jihomoravských obcích s rozšířenou působností? Kde se zvýší cena vodného a stočného, jak to bude s cenami u městského tepla a kde zaplatí lidé více za odpad? To se dozvíte v následujícím přehledu.

Blansko

V Blansku je stále nejistá situace ohledně ceny městského tepla. Kvůli prudkému nárůstu cen na burze zvýšila dodavatelská firma cenu za 1 GJ z 518 na 778 korun. Podle zastupitelů firma nedodala dostatek podkladů, které by cenu ospravedlnily.

Zastupitelé navýšení neodsouhlasili mimo jiné i kvůli tomu, že firma cenu negarantuje po celý příští rok. Na to už doplatili odběratelé koncem letošního roku, kdy se zálohy prudce zvedly. ZT Energy ale tvrdí, že musela zdražit kvůli krachu svého dodavatele na burze a že ke zdražení nepotřebuje souhlas zastupitelstva. Pro odběratele to v praxi znamená, že od ledna budou stejně muset platit víc. Alespoň prozatím. Město zvažuje vypovězení smlouvy, případně i soudní spor. I po zdražení bude cena za gigajoul tepla v Blansku v průměru zhruba stejná jako v dalších jihomoravských městech.

O necelých 7 % se na Blanensku zvýší ceny vodného a stočného, za metr krychlový lidé zaplatí dohromady 114,27 korun včetně DPH. Městské poplatky se v Blansku nemění.

Boskovice

Nárůst cen lidé poznají u městského tepla, zdraží zhruba o 5 % na 571,95 korun za 1 GJ. Za vodné a stočné lidé zaplatí 114,27 korun na metr krychlový včetně DPH, to je asi o 7 % více než loni.

Za první půlhodinu parkování zaplatí lidé v Boskovicích od Nového roku pět korun místo jedné, parkovací karty pak zdraží o 500 korun (2 000 Kč pro karty na konkrétní registrační značku, 2 500 na libovolnou).

Podraží i některé vstupenky na městská sportoviště: návštěvníci zimního stadionu, koupaliště Červenka a sauny zaplatí o 10 korun víc. Vstup do městských lázní zdraží o pětikorunu.

Brno

Teplárny Brno zvýšily ceny od listopadu 2021, a to o čtvrtinu. Brňané platí 784 korun za 1 GJ tepla, měsíčně by to pro jednu domácnost mělo znamenat příplatek asi 250 korun.

Vodné a stočné zdražuje od Nového roku přibližně o 2 % na 87,11 korun za metr krychlový vody včetně DPH.

U městských poplatků si největší změny všimnou pejskaři v městské části Vinohrady. Tam klesnou poplatky na 800 korun za prvního psa a 1 200 korun na druhého a dalšího psa.

Břeclav

V Břeclavi se nemění výše městských poplatků, přibližně o 10 % však zdraží vstupné například na zimní stadion, krytý bazén nebo letní koupaliště.

Za vodné a stočné zaplatí lidé 111,10 Kč za metr krychlový vody včetně DPH, což je asi o 7 korun více než loni.

Jisté zatím nejsou ceny městského tepla, Teplárny Břeclav totiž stále vyjednávají se svým dodavatelem o ceně plynu, od které se odvíjí cena pro koncové zákazníky. Zakázku sice teplárny vysoutěžily už před rokem a půl, dodavatel však nyní tvrdí, že nedokáže plyn dodat za tehdy vysoutěženou částku kvůli zdražení na burzách.

Bučovice

V části Bučovic, kde město vlastní systém kanalizace, zdraží stočné z 47,19 korun na metr krychlový na 50,05 korun včetně DPH. Týká se to místních částí Černčín a Marefy a ulic Sokolovská, Polní a Vlárská. Vodovody a kanalizace Vyškov potom zdražují vodné o necelé tři koruny na 53,37 Kč a stočné přibližně o korunu na 46,62. Dohromady tak lidé letos zaplatí 99,99 korun včetně DPH.

Nájemné v městských bytech se zvýší o inflaci. Vzroste i vstupné na krytý bazén a letní koupaliště, o tom ale město rozhodne definitivně až na začátku nového roku. Zdvojnásobí se cena parkování: za první půlhodinu lidé zaplatí deset místo pěti korun, za další hodiny pak dvacet místo deseti.

Hodonín

Přibližně o dvě koruny se navýší cena vodného a stočného na 82,51 korun včetně DPH. V řádu jednotek korun změnily vodárny i tzv. pevnou složku ceny, tedy poplatek za pronájem vodoměru. Městská bytová správa očekává u svých bytů zdražení tepla zhruba o 7,5 %, o tolik jim totiž navýšil cenu dodavatel elektřiny. Jasno bude ovšem až v únoru. Městské poplatky v Hodoníně zůstávají stejné.

Hustopeče

V Hustopečích musí lidé počítat se zdražením vodného a stočného asi o 6 % na 111,10 Kč za metr krychlový včetně DPH. Poplatek za svoz odpadu vzroste o stokorunu na 700 korun. V krytém bazénu si lidé připlatí 10 až 15 korun za vstup v závislosti na typu vstupenky.

Ivančice

Kvůli inflaci navyšuje město poplatek za svoz odpadu o 50 Kč, ostatní městské poplatky se nemění. Vodné a stočné zdraží o 3,6 % na 116 korun včetně DPH. V první polovině roku se ukáže, jestli Ivančice přistoupí ke zdražení vstupného do městské sportovní haly. Záleží to na vývoji ceny energií.

Kuřim

Vodné a stočné se v Kuřimi zvýší přibližně o 2 % na 87,11 korun za metr krychlový vody včetně DPH. Městské poplatky se v tomto roce nemění.

Kyjov

Městské teplo zdraží zhruba o 11,5 % z 570 korun za 1 GJ na 630 korun včetně DPH. Přibližně o dvě koruny se navýší cena vodného a stočného na 82,51 korun včetně DPH. V řádu jednotek korun změnily vodárny i tzv. pevnou složku ceny, tedy poplatek za pronájem vodoměru. Vstup na mobilní kluziště podražil o deset korun, od začátku letní sezony naroste i vstupné na přírodní koupaliště v Bohuslavicích.

Mikulov

Vodné a stočné v Mikulově podraží o 11,50 korun. Každým rokem se ve městě zvyšuje cena za svoz odpadu, zvýší se tedy i letos. Situace ohledně cen energií je v Mikulově stále nejistá, podle starosty Rostislava Koštiala o nich budou jednat až nyní.

Mikulov v první polovině roku plánuje navýšení poplatku za parkování. Připravuje se změna městské vyhlášky kvůli novému systému parkování.

Ceny za vstupy do městských sportovišť a za bruslení se budou zvyšovat kvůli rostoucím cenám energie. Podle Koštiala se ale zatím neví o kolik korun přesně.

Moravský Krumlov

Za vodu zaplatí letos v Moravském Krumlově 108,72 korun včetně DPH místo původních 100,86 korun. Cena energií je podle starosty Tomáše Třetiny stále nejistá. Cena za svoz odpadu se zvýší z původních 650 na 720 korun. Další městské poplatky se měnit nebudou.

Pohořelice

O 6 korun za kubík vody zdraží v Pohořelicích vodné a stočné na 111,10 korun včetně DPH. Energie město nakupuje na burze, pro tento i příští rok už část nakoupili. Podle starosty Miroslava Nováka se cena elektřiny mění z původních 1 304 korun za megawatthodinu na 5 060 korun. Počítá se také se zdražením ceny plynu. V roce 2021 stála jedna megawatthodina 424 korun, v roce 2022 bude stát 1 483 korun.

Poplatek za svoz odpadu se po patnácti letech v Pohořelicích mění. Místo původních 500 korun na osobu se bude nyní platit 600 korun. Ostatní městské poplatky zůstávají stejné jako v roce 2021.

Rosice

Městské teplo podraží zhruba o 40 %, cena za 1 GJ tepla bude kolem 950 korun. Důvodem je nárůst ceny energií na burzách. Městské poplatky zůstávají stejné. Za vodné a stočné zaplatí lidé 116 korun za metr krychlový včetně DPH, to je o 3,6 % více než v minulém roce.

Slavkov u Brna

Od února se ve Slavkově bude měnit cena za svoz odpadu, nyní se bude platit 700 korun. Město zásobuje 200 bytů z městské kotelny, očekává se výrazné zdražení energie. Mluvčí Veronika Slámová ale uvedla, že zatím nemají oficiální informace o kolik přesně se ceny zvýší.

Voda ve Slavkově u Brna zdraží o 3 koruny. Důvodem je naplánování postupného zdražování ze strany dodavatele Vodovody a kanalizace Vyškov. Městské poplatky zůstávají pro rok 2022 stejné.

Šlapanice

Ve Šlapanicích se očekává zvýšení vodného a stočného, konkrétně o 2 koruny za metr krychlový vody. Energie město nakoupilo předem, takže v roce 2022 neočekává žádné zdražení. Ve Šlapanicích doposud za odpad neplatili, od Nového roku se platit bude. Poplatek se liší podle objemu popelnice. Například poplatek za svoz odpadu z nejmenší, 60 l popelnice, bude ročně stát 576 korun. Ostatní městské poplatky se měnit nebudou.

Tišnov

Elektřina i teplo letos v Tišnově výrazně zdraží. Podle místostarosty Martina Sebery vysoutěžili na burze cenu za elektřinu třikrát vyšší než loni. Co se týče tepla, za 1 GJ zaplatí odběratel 777 korun, o 282 více než v roce 2021. Ceny plynu zůstanou přibližně stejné – jedna megawatthodina bude stát 439 korun. Poplatek za vodu zdraží o 3,6 % na 116 korun za metr krychlový vody včetně DPH. Městské poplatky se měnit nebudou. Tišnov plánuje od dubna zavést nový systém svozu odpadu, který bude pro obyvatele pohodlnější. I přesto by se ale poplatek za odpad zvýšit neměl, zůstane na 660 korunách za osobu na rok.

Vyškov

Městské poplatky se ve Vyškově nemění. Cena za odpad zůstává na 696 korunách za osobu na rok. Stejně tak i poplatek za psa, který činí 360 korun. Vodovody a kanalizace Vyškov ale od Nového roku zdražují. Odběratel s průměrnou spotřebou zaplatí za rok zhruba o 120 korun více než v roce 2021. Zvyšuje se také cena energií ve Vyškově, a to o 3,8 % oproti loňsku.

Znojmo

Díky nákupu energiím na burze se ve Znojmě neočekává jejich dramatické zdražování. Voda ale zdraží o 6,8 % oproti uplynulému roku. Za odpady zaplatí obyvatelé stejně jako letos, tedy 600 korun. Město sjednotí poplatek za psy na 200 korun. Ceny za vstup na sportoviště ponechá Znojmo stejné jako v roce 2021.

Židlochovice

V Židlochovicích nepočítají se zdražováním energií v roce 2022 díky dopředu nasmlouvaným cenám. Nemění ani poplatek za psy. Naopak navyšovat se bude poplatek za vodu. Konkrétně o 5,5 % na 116 korun za metr krychlový včetně DPH. Lidé zaplatí mnohem více za svoz odpadu, a to o 200 korun více než loni.

Topíte si sami?

Jak na tom budou v souvislosti s cenami za teplo domácnosti, které nejsou napojené na centrální systémy a topí si samy? Ceny se zvýší všem domácnostem napříč Českem. A to ať už topí plynem nebo elektřinou. Přesná výše záleží na konkrétním dodavateli. Část ceny určuje i Energetický regulační úřad. Je to takzvaná regulovaná složka. Ta bude v příštím roce u elektřiny vyšší o 3,7 % a u plynu o 2,4 %.

Dominantním dodavatelem plynu je na jižní Moravě firma Innogy. Ta počítá od ledna se zvýšením cen o 15 %. Elektřinu odebírá nejvíc jihomoravských domácností od E.onu. Ten její cenu zvedne o 17 %. Nejvíc pocítí zdražení domácnosti, které jsou kvůli krachu dodavatele v takzvaném režimu poslední instance. V posledních měsících skončilo několik dodavatelů energií. Naposledy třeba společnost Františkovy energie, která měla zhruba 5 tisíc odběratelů. 

autoři: Martin Veselý , Alena Hesová
Spustit audio

Související