Brňané si v letošní topné sezóně připlatí za vytápění. Ceny se zvednou o čtvrtinu

Brňané si v letošní topné sezóně připlatí za vytápění. Průměrná domácnost zaplatí měsíčně asi o 250 korun víc než dosud, což je nárůst cen zhruba o čtvrtinu. Oznámily to Teplárny Brno. Firma skokovým zdražením reaguje na rychlý a nepředvídatelný vývoj na trhu s energiemi a nárůst velkoobchodních cen zemního plynu. Následovat ji budou i některá další města v republice.

Teplárny Brno dlouhodobě držely ceny a posledních 10 let podle generálního ředitele Petra Fajmona nezdražovaly – a i teď podle něj chtějí své odběratele zatížit co nejméně. Původně podnik plánoval zvýšit ceny až o polovinu kvůli skokovému zdražení zemního plnu, teplárny ale mají podle Petra Fajmona část plynu pro tuto topnou sezónu už nakoupenou. To jim umožnilo zvednout ceny „jen“ o čtvrtinu a přesto na prodeji tepla v příštím roce netratit.

Náklady na vytápění 4členné domácnosti v bytě 3+kk podle propočtů tepláren po zvýšení ceny tepla vyjdou v případě centrálního vytápění na 15 680 korun ročně a v případě vlastního plynového kotle na 19 tisíc korun, to je oproti minulému roku rozdíl i několika tisíc.

Nový ceník bude platný od 1. listopadu. Pokud ale situace nebo případný zásah české vlády nebo Evropské unie umožní pokles cen, jsou i brněnské teplárny připravené ceny tepla znovu snížit, jak potvrdilo vedení firmy na tiskové konferenci.

Brněnská teplárna je největší spalovna zemního plynu v Česku, využívá i obnovitelné zdroje?

V současné době tvoří zemní plyn 80 % výroby tepla, zbytek pak pochází ze spalovny. Zástupci vedení teplárny zmiňovali i potřebu výroby tepla z obnovitelných zdrojů. Letos na podzim má v Brně-severu začít modernizace tamního provozu, kde vznikne nový kotel na biomasu.

Dřevní štěpka by pak od roku 2023 až 2024 mohla nahradit až 15 % současné spotřeby zemního plynu a snížit závislost na jeho odběru. Navíc dřevní štěpka není zatížená nákupem emisních povolenek.

Čtěte také

Promítne se zdražení největšího brněnského dodavatele tepla do hospodaření města?

Co se týká zdražování energií napříč dodavateli, brněnský magistrát teď podle jeho mluvčího Filipa Poňuchálka situaci analyzuje. Zároveň také oslovuje městské části, městské společnosti a příspěvkové organizace s dotazem, jaký bude mít tento stav vliv i na jejich hospodaření. Ve chvíli, kdy budou mít zástupci města relevantní data, můžou pak podle Poňuchálka navrhnout adekvátní zodpovědná opatření.

Anna Píchová z analytické společnosti Cyrrus ale zároveň upozorňuje, že s vyššími cenami za energie mají lidé počítat také se zdražováním služeb a zboží. Ještě připomenu, že kvůli extrémnímu růstu cen energií na trzích ukončila činnost Skupina Bohemia Energy. U ní odebíralo plyn a elektřinu zhruba 900 tisíc zákazníků.

Spustit audio

Související