V břeclavských ulicích přibude strážníků i kamer

30. květen 2014

Břeclav ke svým stávajícím dvaceti čtyřem strážníkům přibere pět dalších. Radní to oznámili dnes.

Jde o jeden z kroků, jak ve městě zlepšit nelichotivou bezpečnostní situaci, která nedávno vyvrcholila brutálním napadením patnáctiletého chlapce.

Noví strážníci se ale neobjeví v ulicích hned, město je nabere postupně, ty první nejdříve od července. Navýšení počtu strážníků na devětadvacet je vlastně návratem do roku 2006, kdy se začalo na městské policii šetřit.

Nevyhovující kamerový systém začnou doplňovat i nové kamery. Současný kamerový systém není v majetku města, proto bude pořízený nový. V první fázi by to mělo být deset kamer v centru města.

„Odhad na jejich pořízení je asi milion korun plus dalších šest set tisíc na vybudování koncového dispečerského pracoviště. V nejbližších dnech bych se měl spojit se zástupcem ministerstva vnitra, se kterým projednám možnosti dotací. Stejně tak máme přislíbenou pomoc kraje,“ uvedl starosta Ryšavý.

Záměr posílit městskou policii lidé v Břeclavi vítají, v očekáváních zlepšení situace jsou ale opatrní. „Hlavně aby bylo strážníky vidět,“ říká mladá maminka Hana Mácová, „syna, kterému je pět, zatím ani nemůžu samotného pouštět ven.“

Pocit bezpečí dodají také okrskáři

Od prvního května startuje také projekt Okrskář, který připravoval velitel městské policie od svého nástupu v lednu. „Rozdělíme tím přímý výkon služby na hlídkovou a obchůzkovou činnost. Břeclav bude mít pět okrsků a každý bude mít svého strážníka s územní a objektovou odpovědností,“ upřesnil velitel Stanislav Hrdlička.

Velitel Městské policie Břeclav předvádí jednu z fotopastí

Okrskář bude hlavně partnerem pro obyvatele daného okrsku. „Bude získávat místní, objektové a osobní znalosti, zmapuje bezpečnostní a jiná rizika, která následně vyhodnotí. Bude také provádět opatření k jejich odstranění ve spolupráci s úřady a obyvateli,“ doplnil velitel, podle kterého bude okrskář v případě konfliktů hrát hlavně roli mediátora, tedy prostředníka.

autor: hon
Spustit audio