Už popáté bude Jihomoravský kraj hledat nejlepší stavbu, která vznikla v regionu v předchozím roce

31. leden 2007

Jihomoravský kraj opět hledá nejlepší stavbu, která v regionu vznikla v minulém roce. Soutěž vyhlašuje už pátým rokem Jihomoravské stavební společenství ve spolupráci s Jihomoravským krajem. Cílem soutěže je prezentace a propagace kvalitních staveb v kraji a jejich autorů tak, aby se s nimi mohla blíže seznámit odborná i laická veřejnost.

Během pětileté existence už byly v několika kategoriích v soutěži oceněny desítky staveb, jejichž architektura, funkčnost a kvalita provedení si podle porotců zaslouží zviditelnění. Počet kategorií se postupně zvyšoval, až se loni ustálil na šesti. Jsou to stavby občanské vybavenosti, bytové stavby, průmyslové stavby, dopravní a vodohospodářské stavby, dále rekonstrukce a loni nová kategorie ekologické stavby.

Není zvláštností, že oceněné stavby často získávají také další prestižní ocenění jako například Grand Prix Obce architektů. To byl třeba případ sportovně rekreačního areálu v Brně na Kraví hoře oceněného v roce 2004. Jinou, v minulosti oceněnou stavbou, je lávka přes Brněnskou přehradu pod hradem Veveří. Loni se stavbou Jihomoravského kraje v kategorii stavby občanské vybavenosti staly hned dva projekty, a to obchodní galerie Vaňkovka a kampus Masarykovy univerzity, obojí v Brně. V rekonstrukcích uspělo brněnské divadlo Reduta. A samozřejmě i mimobrněnské stavby slavily úspěch, konkrétně v kategorii dopravních staveb byl oceněn nový úsek dálnice D 1 Vyškov - Mořice. A v ekologických stavbách kanalizace a čistírna odpadních vod v Ostrově u Macochy.

V soutěži se hodnotí hlavně plnění funkčních požadavků, celkový architektonický výraz díla a jeho začlenění do okolí i kvalita provedených stavebních prací, originalita konstrukčního řešení, anebo energetická úspornost. Rok od roku se do soutěže hlásí více staveb. Letos je jich zatím přihlášeno jen osm, ale pořadatelé počítají s tím, že jich bude nejméně třicet. A pro letošní rok přichystali ještě jednu novinku. Zvláštní ocenění může získat také stavba realizovaná jihomoravskou firmou, ale mimo území kraje. Přihlášky do soutěže mohou podávat investoři, projektanti i majitelé staveb do patnáctého února. Výsledky budou vyhlášeny jako obvykle v dubnu na mezinárodním stavebním veletrhu v Brně.

Soutěž Stavba Jihomoravského kraje má ale také studentskou část, což je vlastně soutěž o nejlepší studentský projekt obhájený v roce 2006. Soutěžní kategorie jsou stejné jako v té hlavní soutěži, jen s tím rozdílem, že se nehodnotí už hotové stavby, ale pouze ročníkové projekty nebo diplomové a disertační práce. Autor nejlepšího projektu získá osm tisíc korun.

autor: gaj
Spustit audio