Ustoupí jeden z posledních výhledů na Loucký klášter nové plovárně ve Znojmě? Názory vedení města a opozice se rozcházejí

Nový krytý bazén za více než 200 milionů korun chtějí postavit ve Znojmě. Vedení města ho chce v areálu současné plovárny nedaleko Louckého kláštera. To se ale nelíbí opozici.

Podle ní zanikne unikátní pohled na národní kulturní památku, zmizí desítky míst pro návštěvníky plovárny a zhorší se dostupnost pro některé znojemské školy.

Momentálně projektanti dokončují potřebnou dokumentaci pro stavbu. Zároveň vedení města zažádalo o 50 milionů korun Jihomoravský kraj. V těchto dnech podporu starosta města Jan Grois z ČSSD začal vyjednávat u samotných obcí v regionu. Do současného krytého bazénu – Městských lázní, totiž na povinné plavání dojíždějí stovky dětí týdně. Podporu přislíbil například starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina z TOP 09.

Areál plovárny s krytým bazénem - vizualizace

Zároveň je potřeba dodat, že stavba krytého bazénu je hned vedle dokončení obchvatu města hlavní prioritou současné koalice ve složení ČSSD, ANO a ODS. Pokud peníze město sežene, bazén bude s největší pravděpodobností stát u plovárny.

Opuštěný areál bývalého letního koupaliště ve Znojmě

Jednou z věcí, na kterou opozice poukazuje, jsou Městské lázně. Ty by se totiž podle zastupitele Jiřího Kacetla daly nejen opravit, ale zároveň rozšířit. „Za Městskými lázněmi, směrem dále do Sokolské ulice, vidíme dnes opuštěný areál bývalého letního koupaliště, který patří městu. Není tedy potřeba jakýkoliv nový pozemek vykupovat. Tam by šlo ten areál rozšířit. Vybudoval by se tu nový bazén a starý bazén by šel v následné fázi.“

Dostupnost pro školy

Kacetl také tvrdí, že by se stavbou bazénů v areálu zhoršila dostupnost pro některé školy. Současný krytý bazén je totiž v centru města, nový by byl na jeho okraji. Variantu opravy a rozšíření ale vedení města odmítlo. Jedním z důvodů je omezení nebo úplné uzavření plaveckého bazénu kvůli rekonstrukci a následnému rozšíření, vysvětluje starosta města Jan Grois z ČSSD.

Městské lázně ve Znojmě

„Po zkušenostech z jiných měst, po technickém stavu stávajícího bazénu, se to vyloučilo. Že bychom chtěli mít nové, moderní, větší. Nejmíň dva a půl tisíce dětí tento bazén týdně využívá. Nechceme, aby byl bazén zavřený, ale aby provoz nadále fungoval.“

Menší prostor plovárny

Stavbě bazénu bude muset ustoupit část areálu plovárny. Podle opozice tak zmizí desítky míst pro deky a lehátka v letních měsících. Zde se opět pohledy současného vedení Znojma a opozice rozcházejí. „Lidé, kteří nechtějí být v té tlačenici u restaurace, tak si chodívají s dekami lehnout právě sem. Tím, že dojde k zástavbě jedné třetiny celého rozptylového areálu, tak dojde k omezení komfortu návštěvníků letní plovárny,“ pokračuje Jiří Kacetl.

Travnatá plocha koupaliště, na jejímž místě by mohla vyrůst nová plovárna

Podle starosty Jana Groise ale žádné omezení rekreační plochy kvůli stavbě nenastane. „Zadní travnatá plocha je téměř nevyužitá. Všichni se schylují k bazénům. A směrem k Louckému klášteru je spousta prostoru. Málokdo by se chtěl opalovat u parkoviště, respektive bytových domů. Z toho důvodu je plánovaná stavba tam.“

Poslední výtka opozice směřuje ke stavbě samotné. Ta by totiž měla zakrýt jeden z posledních výhledů na celý areál Louckého kláštera, který je národní kulturní památkou.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související