FOTO: V Gránickém údolí ve Znojmě pokáceli desítky stromů napadených kůrovcem

Desítky stromů museli lesníci kvůli kůrovcové kalamitě vykácet ve znojemském Gránickém údolí, které se rozprostírá jen několik stovek metrů od historického centra města. Vzniklou holinu na jaře osadí novými sazenicemi listnatých stromů.

„Zbytky po těžbě budou rozštěpkovány, aby se šetrně rozložily v lese a aby se živiny vrátily zpět do přírody. Jehličí tady zůstane, štěpka půjde na dětská hřiště a dopadové plochy,“ říká Ondřej Benešovský z Lesů města Znojma.

Při pohledu na pařezy, které zbyly po smrkových stromech – spousta z nich byla napadena kůrovcem, ale je tu vidět třeba i vyhnilý pařez. „Vytipovali jsme i ty stromy, které byly nebezpečné a nějakým způsobem by ohrožovaly bezpečnost návštěvníků,“ doplňuje Benešovský.

Po vykácení smrků může návštěvníkům Gránické údolí připadat jako místo, kde žádný nový strom teď neroste, ale opak je pravdou. „Když se člověk podívá pozorně mezi větve, které tu jsou po těžbě, tak najde spoustu malých javorů a jasanů, které by měly tvořit základ nového porostu. Samozřejmě máme i plochy, kde bohužel neroste nic. Tam ale hodláme na jaře vysadit nové stromy, v plánu jich máme něco okolo dvou set.“

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související