Ve Znojmě skončí v létě dietní jídelna pro seniory. Po ročním zvažování o tom rozhodli zastupitelé

5. březen 2019 12:36

Znojemská radnice od září zruší jídelnu v tamním Centru sociálních služeb ve Vančurově ulici. Vedení města tak reaguje na změnu zákona o sociálních službách.

Obce podle něj mají povinnost zabezpečit stravu pouze pro ty nejpotřebnější, kteří se neobejdou bez cizí pomoci. Jídelna vaří pro více než 600 lidí, jen čtvrtina z nich do této skupiny patří. O ně se centrum postará, ostatní si musí jídlo objednat jinde.

Rozhodnutí zrušit jídelnu vedení radnice zvažovalo zhruba rok. Nechalo zpracovat i analýzu nákladů a také vyjelo do dalších měst, kde podobnou situaci řešili. Podle místostarosty Jana Blahy z hnutí ANO je služba komerční a lze nahradit. Pro seniory v sociální tísni by se ale nic výrazně změnit nemělo.

„Poskytování stravování je v úkonech sociální péče. Lidem, kteří nejsou v sociálně nepříznivé situaci a jsou schopni si vybrat dodavatele stravy, těm budeme pomáhat v nabídce různých dodavatelů. “

Děti jsou na zdejší škole velmi spokojení strávníci

Někteří dodavatelé mohou jídlo lidem vařit a dovážet přes prázdniny a také o víkendech. Obědy budou ale dražší minimálně o pět korun za porci, jak vysvětluje ředitelka Centra sociálních služeb Radka Sovjáková. „V současné chvíli je strava v jídelně dotovaná z části naším zřizovatelem. S rozvozem se cena dostane na 70 korun. Co se týče těch komerčních dodavatelů ten rozptyl je 70 až 100 korun.“

Kdyby se rozhodlo město jídelnu zachovat a provozovat ji nadále například jako příspěvkovou organizaci, muselo by investovat do rekonstrukce prostor i vybavení kuchyně. „Jídelna nepřetržitě funguje od roku 1996, v té době prošla rekonstrukcí a od té doby jsou tady stejné spotřebiče i prostory,“ upřesňuje Sovjáková.

Město na jídelnu přispívá tři miliony korun ročně. Po zrušení jídelny by v prostorách mohla být další lůžka se speciálním režimem pro krátkodobou péči.  Zrušení jídelny také znamená propuštění jejich deseti zaměstnanců.

Centrum sociálních služeb seniorům, kteří využívali jídelnu, také poradí, jak vybrat vhodnou alternativu. Najdou jim restauraci nebo jídelnu blízko jejich bydliště, která vaří jídla dietní nebo například pro diabetiky.

autor: tip
Spustit audio

Související