Na pozemcích města Znojma nebudou moct vystupovat provozovatelé cirkusů se zvířaty

Vedení znojemské radnice nebude pronajímat své pozemky pro cirkusová představení ve městě. Toto rozhodnutí nemusí nadále schvalovat rada nebo zastupitelstvo.

Vedení se rozhodlo neumožnit pronájem jednoho městského pozemku, a to nedaleko základní školy JUDr. Josefa Mareše. Starosta Jan Grois z ČSSD a jeho další tři místostarostové nechtějí ve městě nadále tento typ zábavy po aférách s týráním zvířat z minulého roku. Tomuto rozhodnutí předcházela také internetová anketa v aplikaci Mobilní rozhlas, kde obyvatelé Znojma hlasovali pro zákaz cirkusů.

O krátkodobém pronájmu pozemků rozhoduje majetkový odbor společně s vedením města. V momentě kdy si o pronájem pozemku cirkus zažádá, úředníci žádost zamítnou. Pokud ale o pozemek bude usilovat cirkus pouze s artisty, město jim vyhoví.

cirkus, tygr, drezura šelem

Jedna z možností pro cirkusy je vystupovat na jiných pozemcích města, druhá na soukromých pozemcích. Problém je v tom, že město o žádných jiných vhodných pozemcích pro rozložení cirkusového stanu a zázemí pro zvířata neví. V případě, že by cirkusy o nějaký městský pozemek stály, opět jim město nevyhoví, říká starosta Znojma Jan Grois z ČSSD. „Když se domluví s nějakým soukromým majitelem, který má pole nebo velké parkoviště, tak to město Znojmo není schopné ovlivnit. Co se týče pozemků města, tak jsme se dohodli, že krátkodobý pronájem neschválíme nebo nedoporučíme.“

Co na to provozovatelé cirkusů?

Názory provozovatelů cirkusů se různí. Od vyhraněných, že jde o omezování svobody podnikání, až po ty smířlivější, kteří jakýsi trend v negativním přístupu k vystupováním se zvířaty vnímají. Ti se snaží ukázat, že v jejich cirkusech zvířata netrpí, jak pokračuje produkční cirkusu Joo-Joo Jiří Výška.

„Mění se podmínky pro chov zvířat, zpřísňují se výběhy, což je v pořádku. A trošku se to hází do jednoho pytle s tím, že je špatně, když je zvíře u cirkusu, o čemž já nejsem přesvědčen.“

Cirkus Humberto

Zároveň Výška dodává, že Znojmo už minulý rok nevyhovělo žádostí cirkusů a pronájem pozemku. To potvrdil také starosta Grois, který ale chtěl po volbách v novém složení vedení města debatu znovu otevřít. Znojmo proto bude k cirkusům se zvířaty přistupovat stejně nadále.

Ostatní města

Stejné řešení jako ve Znojmě zavedl už dřív Slavkov u Brna. Cirkusy se potýkají se stejným přístupem například v Zábřehu na Šumpersku. Města mají podle zkušeností cirkusů mnoho možností, jak redukovat vystoupení ve městě. Kromě nevyhovění žádosti o pronájem, které je ze strany města tou nejjednodušší variantou, je to například cílené zvyšování ceny nájmu za metr čtvereční.

autor: tip
Spustit audio