Úspěch pro brněnský rozhlas – opravená budova získala další ocenění

20. duben 2023 17:06

Obnova sídla Českého rozhlasu Brno se může honosit titulem Stavba Jihomoravského kraje 2022 v kategorii rekonstrukce. Je to další úspěch obnovy domu, kde se čistota prvorepublikové moderní stavby pojí s moderním provozem veřejnoprávního rozhlasu.

Ocenění ve čtvrtek obdrželi zástupci stavební společnosti Winning PS, která závěrečnou část rekonstrukce zajišťovala.

Porota ocenila právě způsob, jakým se stavba z roku 1925 přizpůsobila modernímu provozu a úpravy ctily – a dokonce vyzdvihly – původní prvky.

Sídlo brněnského rozhlasu navrhl pro Českou banku Union architekt Ernst Wiesner, označovaný za jednoho z nejvýznamnějších brněnských prvorepublikových architektů. Na tuto stavbu navázaly další jeho výjimečné projekty, například brněnské krematorium nebo vila Stiassni.

Další ocenění, obnovu rozhlasu vyznamenali také památkáři

„Toto ocenění je dalším z důkazů výjimečnosti brněnské budovy, správnosti přístupu, který ve vztahu k ní Český rozhlas zvolil, ale také propojení brněnského rozhlasu s tradicemi města Brna,“ poznamenal Pavel Kozler, který je pověřený řízením brněnského studia.

Čtěte také

Za mimořádné považuje ocenění také Miloš Klement z Ateliéru Tišnovka, který rekonstrukci navrhl a garantoval. Jeho práci již ocenili památkáři druhým místem v kategorii velkých staveb v soutěži o nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje.

„Je to ale uznání i pro Ernsta Wiesnera, jak nadčasovou stavbu vlastně navrhl,“ připomněl Klement. Byl by rád, kdyby rozhlas, kterému budova slouží od roku 1950, uspěl i v klání o Českou cenu za architekturu.

Po rekonstrukci má rozhlas i své vlastní úly

Rekonstrukce budovy trvala více než čtyři roky a včetně technologií stála na 130 milionů korun. Práce odhalily například podlahy z ušlechtilých kamenů, které byly desítky let skryté pod PVC a koberci.

Český rozhlas Brno

Znovu slouží i střešení terasa se zelenou plochou, kterou v roce 1928 obdivoval i Le Corbusier, označovaný za otce moderní architektury. Pracovníci rozhlasu věří, že letos bude přát počasí, aby se jedna z prvních střešních zahrad ve střední Evropě znovu naplno zazelenala. A to nejen kvůli včelám, které našly svůj domov na běžně nepřístupné horní střeše.

O prohlídky je mimořádný zájem, další se blíží

Budova brněnského rozhlasu vyvolává i mimořádný zájem návštěvníků. Při prohlídkách a dnech otevřených dveří ji jen za rok 2022 obdivovaly tisíce lidí.

Nejbližší příležitost k návštěvě pro individuální zájemce bude při akci Open House Brno 13. a 14. května 2023 (registrace poběží na webu) a poté při Dni otevřených dveří v Českém rozhlase 20. května. To je jedna z akcí, kterou rozhlas připomene sté výročí zahájení vysílání na území dnešní České republiky a 99. výročí vysílání z Brna.

Rozhlas je mezi oceněnými v prestižní společnosti

Ocenění v dalších kategoriích soutěže Stavba Jihomoravského kraje roku 2022 obdržely i další projekty. Kromě obnovy brněnského rozhlasu v kategorii rekonstrukcí jsou mezi oceněnými:

Stavby občanské vybavenosti: Palác Trnitá v Brně a komlex Eisgrub v Lednici

Bytové stavby: Novostavba bytového domu Merhautova v Brně

Dopravní a inženýrské stavby: Prodloužení tramvajové trati z Osové ke kampusu Masarykovy univerzity v Brně-Bohunicích

Vodohospodářské a ekologické stavby: Čistírna odpadních vod v obci Hlína

Zvláštní cena: Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy

Cena časopisu Stavebnictví: Novostavba rodinného domu v Babicích

Cena hejtmana Jihomoravského kraje: Tramvaj Plotní v Brně

Spustit audio

Související