Brněnský rozhlas dostal k výročí letecké záběry svých útrob. Podívejte se na fotky!

29. září 2022

Pokud si pracovníci Českého rozhlasu Brno mysleli, že je už další nové fotografie jejich budovy nemohou překvapit, mýlili se. Podívejte se na unikátní záběry pořízené rok po dokončené rekonstrukci.

Schodiště focené dronem

Důvěrně známé pohledy na obnovený světlík, mramorem obložené haly nebo jedinečné schodiště doplnila tento týden náhoda. A ta se stala i dárkem k prvnímu výročí ukončení rekonstrukce budovy, navržené architektem Ernstem Wiesnerem a dostavěné v roce 1925.

Rozhlasový kolega Tomáš Pancíř přijel do Brna moderovat besedy s kandidáty, kteří v boji o Senát postoupili do druhého kola. A při té příležitosti se zeptal, jestli už obnovená budova má i fotografie a videa z dronu. Jako držitel příslušné licence měl především na mysli pohledy zvenčí. Ale když prozradil, že má svůj dron u sebe, přišel jiný nápad.

Světlík, schodiště, pohledy od stropu

Pořídit letecké snímky přímo v budově. A vytvořit tak záběry, které jinak udělat nejde, případně by k nim bylo potřeba stavět komplikované lešení. „Byli jsme překvapení, kolik atraktivních pohledů nám to nabídlo. A to si mnozí lidé říkali, že už jde jen vylepšovat osvědčené pohledy,“ přiznala ředitelka brněnského rozhlasu Hana Ondryášová.

Rozhlasový světlík z dronu

Dron vystoupal světlíkem, který navrhl Wiesner tak, aby přinášel denní světlo do prostor, kam se nedostane okny. K tradičnímu pohledu zdola do konstrukce nad světlíkem doplnil i záběr z ní dolů přes pět pater.

Podobné překvapení nabídly i fotografie a videa od stropu na halu před ředitelnou nebo z prostřední části schodiště. Také o nich dosud ani rozhlasáci netušili. „Je to moje první větší zkušenost s využitím dronu v interiéru. Ale jsem nadšený, ta budova mne uchvátila,“ svěřil se Tomáš Pancíř.

Luxfery tvoří strop v mezipatře a zároveň dno světlíku

V budově si podávají ruce návštěvníci i experti

Rekonstrukce budovy Českého rozhlasu Brno spojená s památkovou obnovou i modernizací technologií skončila v září 2021. Práce si vyžádaly přibližně 130 milionů korun.

Čtěte také

Za tu dobu si budovu prohlédly na dva tisíce lidí, kromě jednorázových prohlídek i při dnu otevřených dveří, akci Open House Brno nebo Dnech evropského dědictví. Kromě toho ale budovu navštívila i řada odborníků – naposledy například delegáti kongresu Mezinárodní rady muzeí nebo prezidentka Bavorské komory architektů Lydia Haacková.

Za památkovou obnovu obdržel Český rozhlas ocenění v kategorii velkých staveb v soutěži o nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje.

Zástupci ateliéru Tišnovka v čele s architektem Milošem Klementem, který úpravy budovy navrhl, nyní ve spolupráci s pracovníky rozhlasu chystají reprezentativní publikaci o budově.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.