Úrodu vinařům na jižní Moravě před nočními mrazy chrání parafinové svíce, teplotu zvýší o 3 stupně

9. květen 2019 12:08

Hořící svíce mají zabránit mrazu, aby pěstitelům poškodil úrodu. Hořet vydrží až sedm hodin.

Ve vinicích v okolí Nového Přerova na Břeclavsku ve středu v noci zapalovali speciální svíce. Žár ze stovek plechovek s parafínem a knotem má zvýšit teplotu v okolí keřů a zabránit tak mrazu v poškození úrody.

Plechovky s parafinem jsou od sebe vzdálené zhruba deset metrů. Vinohradník Petr Zajíc do nich nalévá benzin, který udrží oheň v průměru na sedm hodin, tak akorát přes noc, kdy jdou pracovníci vinařství spát.

Parafinové svíce ohřívají vinnou révu, aby přežila mrazivé noci

„Na šesti hektarech máme přes 1200 svíček a při této hustotě svíček jsme schopni zvednout teplotu až o tři stupně,“ popisuje Petr Ptáček, ředitel Nového vinařství z Drnholce na Břeclavsku. Podle něj se z dlouhodobého hlediska ukázalo, že pálení parafinu na vinici je nejefektivnější způsob ochrany vinic před jarními ale i zimními mrazy.

„Když se zkombinují jednotlivé klimatické podmínky jako je absolutní jasno a nulové bezvětří, teplota klesá rapidně dolů a dokáže napáchat škody,“ vysvětluje Ptáček. Zdali byla opatření úspěšná, zjistí vinaři až druhý den, jakmile se réva probudí a bude vidět, jestli nemá listy poškozené od mrazu.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související