Nejvážnější problémy za posledních deset let letos čekají zemědělce s prodejem sklizených obilovin, agrární komise by ráda potíže odstranila

1. leden 2014

Agrární komise chce odstranit každoroční opakované problémy s prodejem sklizených obilovin. Letošní situace je, podle zemědělců, nejzávažnější za posledních deset let. Kromě dluhů, na jejichž zaplacení půjde až polovina úrody, je trápí také velmi nízké ceny jak potravinářské pšenice, tak krmného obilí. Jeho cena je na celém území republiky stejná, extrémně nízká a zcela imunní vůči projevům trhu.

Současné ceny obilí se pohybují dvacet procent pod výrobními náklady. Prezident agrární komise Jan Veleba uvádí, že poprvé v naší republice není na trhu s obilím, což znamená, že od Aše až po moravské pomezí, stejná cena krmného a potravinářského obilí. "Naproti tomu za naší hranicí s Rakouskem a Německem je cena naprosto jiná, trh s obilím zde funguje," dodává Veleba.

Kritickou situaci českého zemědělství si uvědomuje také ministr zemědělství, Petr Zgarba. Ovlivnila ji, podle něj, také letošní nepřízeň počasí. " Nabízené ceny za krmné obilí jsou v letošním roce velmi nízké, jsou jedny z nejnižších za posledních 25 let." Zgarba dále uvedl, že situace údajně nebude až tak kritická a od září do prosince dojde ke zvýšení cen.

Zemědělci však nadále čekat nehodlají. Na mimořádném zasedání agrární komise schválili dva kroky, které by měly nepříznivou situaci ovlivnit a v budoucnu jí předcházet. "Prvním krokem bude založení odbytové organizace, ve které bude soustředěno co nejvíce pěstitelů obilí kvůli ovládnutí sklizně a vyjednání lepší ceny," říká prezident agrární komise Jan Veleba. Dále doplnil, že druhým závěrem je podpora Ministerstva zemědělství a jednání s premiérem Paroubkem o postavení skladové kapacity obilí, kterou by ovládal intervenční nákup.

Národní obilní družstvo do obchodů zasáhne až po příští sklizni. Jan Veleba prozatím neví, kolik pěstitelů obilovin by sdružovalo. Jeho cílem ale je, aby v nově vytvořeném obilním družstvu bylo minimálně 30% produkce obilí v České republice. " Pokud to dokážeme, tak bude cena lepší," dodal Veleba.

autor: Terezie Olivová
Spustit audio