Úkolem sociologie je převyprávět svět do srozumitelného příběhu, tvrdí sociolog Pavel Pospěch

22. září 2023

Pavel Pospěch je sociologem a docentem na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. V rámci své odbornosti se zaměřuje na výzkum měst, venkova a sociální teorii.

Čtěte také

Na rozhovor dorazil včas, i když ne vždy se to prý podaří. „Přijel jsem vlakem z Vídně, protože tam mám ženu s dětmi, ale pracuji v Brně. Je to sice stálé ježdění přes hranice, ale tu hodinu dvacet můžu za jízdy pracovat. Je to i součást mé profese sociologa, že se učím dívat na svoji zemi jinýma očima a srovnávat ji s ostatními státy. Nevýhodou je, že nevidím detailně, co se kde děje, ale zase se mi opakovaně nabízí možnost srovnávání,“ vysvětluje na úvod.

V loňském roce zaujal svou knihou esejů Neznámá společnost, kterou Český rozhlas zpracoval i do podoby audioknihy. V ní se zabývá například tím, co rozděluje a co naopak stmeluje společnost.

„Na středních školách s tou knížkou pracují, používají ji ve výuce, to mě moc těší. Obsahuje deset esejů, které řeší podobné téma – otázku stažení se do soukromí, nedůvěry ve stát a instituce. Každou kapitolu začínám statistikou nebo neznámými fakty. Ne každý třeba ví, že jsme světovou velmocí v počtu zahradních bazénů na obyvatele. Ostatně otázku důvěry vnímám jako podstatnou pro celou společnost.“

Čtěte také

Pospěch přednáší na mezinárodních konferencích, vede své studenty na univerzitě, píše knihy, publikuje v odborném tisku. A o smyslu své práce vůbec nepochybuje. „Řekl bych, že hlavní práce každého sociologa nebo socioložky je převyprávět svět do srozumitelné podoby. Dnes se na všechny valí stále víc a víc informací, je složité se orientovat. Proto potřebujeme vytvářet příběhy o tom, co se kolem nás děje. To také učíme naše studenty – například univerzitám obecně lidé důvěřují, já považuji za velmi relevantní a důvěryhodný zdroj informací také veřejnoprávní média.“

Jak rozpoznávat dezinformace a jak na to, aby se nám žilo lépe? Co se Pavel Pospěch učí od svých studentů? Co je to privatismus a v čem je nebezpečný? O tom všech si poslechněte v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související