Tři zásady pro přednes přípitku u slavnostní tabule nám prozradil Ladislav Špaček

Přípitkem zahajujeme slavnostní události, například slavnostní večeři na počest významného hosta. Kdo pronáší přípitek a jak dlouho by měl trvat?

Přípitek by měl vždycky pronést hostitel a je jedno, jestli je to muž nebo žena. Ale důležité je, aby ten člověk uměl hovořit spatra, a rozhodně nesmí přípitek číst. Čtou se jenom státní přípitky na státních večeřích, protože to jsou politické dokumenty, kde záleží na každém slově.

Přípitek se tedy pronáší spatra a neměl by trvat déle než dvě, maximálně tři minuty. Přípitek by měl být vtipný, protože hosté nepřijeli na konferenci. Těší se na společnou přátelskou večeři a ten přípitek, jeho vtip a odlehčenost by měly předznamenat to přátelské posezení, které nás právě čeká.

Platí tedy tří zásady dobrého přípitku. Musí být vtipný, krátký a spatra.

Na přípitek je vhodné upozornit. Můžeme zacinkat na prázdnou číši, a tím zklidnit auditorium. Pak se postavíme a začneme hovořit. Všichni zmlknou a sledují nás. Poté, co přípitek skončí, pozvedneme číši. Hosté povstanou, zvednou číše a symbolickým gestem naznačí přípitek. Společně si připijeme, usedáme a můžeme začít servírovat první chod.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo