Dančí závitky od Václava Ségla stojí za to. Mají sílu a intenzivní chuť
Jestli jste milovníci španělského ptáčka, tento recept vás nadchne. Dančí závitky připravil Václav Ségl z Praskoles. Dančí maso je jemnější a krásně jím prostoupí všechny chutě, které jsou schované uvnitř. Maso se vám přímo rozplyne na jazyku.
- 4 plátky dančí kýty (800 g)
- 4 plátky vepřové šunky
- 4 plátky anglické slaniny
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 g slaniny
- 2 cibule
- 4 lžíce plnotučné hořčice olej nebo sádlo
- 4 špetky soli
- ½ lžičky mletého pepře
- 3 lžíce sádla
- 750 ml vývaru z daňka nebo vody
Postup
Maso nařízneme tak, abychom ho mohli pěkně rozklepat na čtyři plátky.
Každý plátek osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí. Na to položíme po jednom plátku šunky a anglické slaniny. Na jeden kraj navršíme malý kopeček cibule nakrájené nahrubo.
Takto připravený plátek pevně zarolujeme jako ptáčka a zajistíme párátkem nebo jehlou či nití.
V hrnci rozpálíme sádlo. Na něm necháme zesklovatět špek pokrájený na kostičky. Potom přidáme zbylou cibuli, kterou orestujeme do světle hnědé barvy.
Vložíme připravené srolované závitky a opečeme je ze všech stran. Podlijeme je vývarem do třetiny a pod pokličkou dusíme doměkka jednu hodinu.
Závitky vyndáme, vydusíme šťávu na tuk a potom ji zahustíme moukou. Tímto opatřením zkrátíme dobu pro vaření mouky.
Poté zalijeme směs v hrnci teplou vodou a vznikne omáčka, kterou necháme ještě 20 minut provařit.
Podáváme s rýží.
Václav Ségl
Pro tento recept našel inspiraci v časopise a dělá ho asi čtyři roky. Všem moc chutná. Daňka sežene od myslivců. Dá se použít případně i jelení maso. „Moje manželka je řezník amatér a má ráda maso. A když ho krájí, je radost se na ni koukat,“ pochvaluje si Václav Ségl.
Před samotnou přípravou závitků jsme byli pozváni na oběd. Ochutnali jsme krkonošskou cibulačku s houbami, ledvinky s rýží a sladké dezerty. Bylo to kulinářské setkání v domácím prostředí.