Tibeťané mají rádi český národ kvůli vztahu Havla a Dalajlámy, říká ředitelka neziskovky Most ProTibet

10. listopad 2023

Nezisková organizace Most ProTibet pomáhá už dvacet let, zejména projektem Adopce ProTibet. Podporuje vzdělání dětí, zlepšování životních podmínek a zachování kultury a tradic Tibetu. Hostem Apetýtu byla ředitelka organizace Jana Ďásková Neboráková.

První Festival PRO TIBET se konal v roce 2002. „Díky tomu jsme s mým nynějším manželem jeli do Ladakhu v severoindickém Himálaji, kde jsme se potkali s tím, v jakých podmínkách tam lidé žijí. To byla první motivace začít něco dělat.“

S hrstkou campy přejdeš Himálaj

Festival má za úkol upozorňovat na nesvobodu a porušování lidských práv. Na základě informace přímo od místních mnichů také vznikla řada programů na podporu Tibeťanů. Ty už má na starost nezisková organizace Most ProTibet. „Kromě zakládání škol a učení dětí podporujeme třeba také seniory. Staráme se i o nomády formou nákupu koz a krmiva. Založili jsme také sociální podnik na výrobu campy, to je tibetské tradiční jídlo.“

Každý rok organizace kontroluje fungování rozdělování pomoci přímo na místě, organizuje mimo jiné dopisování se seniory nebo s dětmi. „Tibeťané mají rádi český národ. Je to proto, že Dalajláma a Václav Havel byli velmi dobří přátelé,“ dodává Jana Ďásková Neboráková. 

Setkala se s Dalajlámou? A jaký zážitek ji čekal v klášteře v Ladakhu? Poslechněte si Apetýt, jeho hostem byla ředitelka neziskové organizace Most ProTibet Jana Ďásková Neboráková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.