Soud začne řešit nový jihomoravský územní plán už v lednu

6. leden 2012

Nový územní plán Jihomoravského kraje napadají u soudu hned tři žaloby. O zrušení části nebo celého dokumentu usilují obce, ale i jednotlivci z Česka i zahraničí.

Žaloby na Zásady územního rozvoje, které byly schváleny minulý rok v září, bude řešit Nejvyšší správní soud. K jednomu podání už se přitom Jihomoravský kraj soudu vyjádřil.

„Další bude podáno ještě tento týden. V případě té nejrozsáhlejší žaloby se vyjádříme zhruba do deseti dnů,“ upřesnil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Zákon podle hejtmana předpokládá, že by Nejvyšší správní soud měl o žalobě rozhodnout ve lhůtě jednoho měsíce. Ústní jednání o jedné z nich by se mělo uskutečnit už za dva týdny.

„Jsem přesvědčen, že Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje jako celek testem soudní kontroly projdou. Zda se budeme muset vrátit k některým jednotlivostem, je na rozhodnutí soudu. Připravujeme se ale na všechny možnosti,“ dodal hejtman Hašek.

Krajské zásady územního rozvoje u Nejvyššího správního soudu napadlo například čtrnáct jihomoravských obcí a žádají jeho zrušení. Vadí jim hlavně navržené trasy několika silnic. Kromě R43 z Brna do Pardubického kraje a R52, která má dotvořit dálniční spojení Brno-Vídeň, obce nesouhlasí ani s některými úseky R55 z Břeclavi do Zlínského kraje. Napadly také záměr silnice číslo 38 na Znojemsku a takzvané tangenty v okolí Brna. Kraj podle nich dostatečně neposoudil vliv chystaných staveb na životní prostředí a zdraví obyvatel

Jihomoravský kraj už dříve připustil, že v okolí chystaných silnic ale i průmyslových zón budou lidé stavbami dotčeny. Chce ale zároveň přijít s návrhy, jak postiženým obcím stavby kompenzovat. Má se jimi zabývat skupina, která připraví aktualizaci územního plánu. Kraj ji má schvalovat každé dva roky.

autoři: Michal Záboj , gaj
Spustit audio