Socha opilého vinaře v centru Mikulova rozpoutala vlnu nevole

17. červenec 2006

Málokdy vzbudí umístění nějaké sochy takové emoce, jaké vzbudila socha vinaře, která má zkrášlovat budoucí odpočinkovou zónu na křižovatce Husovy a Brněnské ulice v centru Mikulova. Socha představuje opilého vinaře ležícího na soudku s vínem a dříve byla pracovně pojmenovaná Bakchus podle řeckého boha plodnosti, růstu a vína.

Problém je v tom, že má stát v těsné blízkosti bývalého židovského ghetta a vede tudy i naučná stezka k židovskému hřbitovu a synagoze. "Mně je líto, že město toho místa nedokázalo využít. To je totiž část židovské čtvrti, o kterou my jsme přišli v 50. letech, kdy byla celá tato část srovnána se zemí," říká Marie Leskovjaková, která patří k odpůrcům sochy Bakchuse.

Vedení radnice však o přemístění sochy nechce slyšet. "Ta socha byla dělaná speciálně do tohoto prostoru a nemáme důvod ji přesunovat jinam. Nehledě na to by se ani nikam nehodila," uvádí starosta Mikulova Eduard Kulhavý. Vedení města tvrdí, že veřejnost se o plánech na výzdobu nového náměstíčka dozvěděla včas. Marie Leskovjanová to ale popírá. "Taková věc by měla být veřejně projednána s občany. Ten záměr mně osobně nevadí v tom, že tam byla vytvořena jakási plocha, která je parkem nebo odpočinkovou zónou. Pokládám za nevhodné řešení výzdoby té plochy, to znamená opilým mužem ležícím na soudku," dodává Marie Leskovjaková, která patří k odpůrcům sochy Bakchuse.

Přes všechny výhrady se odpůrci sochy pomalu začínají smiřovat s tím, že opilý vinař na okraji mikulovského židovského městečka nakonec zřejmě ležet bude. "Socha, jako taková, se mi docela líbí, ale myslím si, že mohla být jinde," doplňuje Marie Leskovjanová.

autor: gaj
Spustit audio