Sladké recepty, které zaručeně vykouzlí všem sladký úsměv na tváři

Vyzkoušejte naše sladké recepty, které opravdu oceníte například na narozeninové oslavě i jako dezert, který si rádi dopřejete po obědě.


Jogurtový táč s ovocem a drobenkou

Budeme potřebovat:
2 malé bílé jogurty nebo 2 malé zakysané smetany
2 žloutky
sníh ze dvou bílků
sklenici cukru krystal nebo krupice
1 vanilkový cukr
1,5 sklenice polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
na špičku nože soli

Postup:
1. Všechny ingredience smícháme v míse dohromady, nakonec zlehka vmícháme sníh.

2. Nalijeme na vyšší plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.

3. Ozdobíme jakýmkoliv ovocem (čerstvým, nebo kompotovaným) a posypeme drobenkou.

4. Pečeme v troubě zhruba na 160 stupňů asi 20 minut.


Piškotový korpus

Připravíme si:
150 g hladké mouky
4 vejce
35 ml mléka
35 ml oleje hrnek cukru
půl lžičky soli

Piškotový korpus

Postup:
1. Cukr smícháme se solí, mouku prosejeme a olej smícháme s mlékem.

2. Vejce (o pokojové teplotě) vyšleháme s cukrem a solí do pěny. Šleháme asi pět minut, aby se objem směsi zdvoj- až ztrojnásobil. Po lžících zašleháme mouku.

3. Část směsí rozmícháme v mléce s olejem a to vše pak metlou přišleháme k základu. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi půl hodiny při 180 stupních.


Jahodový krém na dort

Suroviny:
400 g jahod (plus další na ozdobu)
2 žloutky
7 lžic cukru
100 ml mléka
5 lžiček želatiny v prášku
500 ml smetany ke šlehání

Jahody, ovoce (ilustrační foto)

Postup:
1. Jahody nakrájíme na kousky a důkladně rozmixujeme. V misce smícháme žloutek a cukr, přidáme rozmixované jahody.

2. Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme želatinu a zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Přidáme jahodovou směs a zahříváme, dokud se vše nespojí. Pak rendlík umístíme do ledové vody, aby jeho obsah dosáhl pokojové teploty. Vyšleháme smetanu a přimícháme k jahodové směsi.

3. Korpus podélně rozkrojíme, do dortové formy dáme první vrstvu, poklademe na ni jahody, rozetřeme část krému a přidáme druhou vrstvu korpusu. Vršek ozdobíme další částí krému a znovu krájenými jahodami.

4. Necháme v lednici tuhnout alespoň 5 hodin, nejlépe přes noc. Opatrně sejmene formu a zbytkem krému ozdobíme strany.

autor: Zuzana Plíšková