Silničáři prorazili ve skále tunel pro tramvaje podél budoucího okruhu v Žabovřeské ulici

Silničáři v Brně dnes prorazili nový tunel ve skále pod Wilsonovým lesem. Do roku a půl jím budou jezdit tramvaje podél Žabovřeské ulice. Ředitelství silnic a dálnic tam za dvě a půl miliardy korun staví další část Velkého městského okruhu, který má výrazně ulevit dopravě.

Ražená část má přes tři sta metrů. Na ni naváže sypaná, nad betonovými tubusy, které už jsou připraveny na správné umístění, takže tunel by měl měřit celkem půl kilometru. Skrz by vidět opravdu šlo, jen se tam teď kvůli bezpečnosti nejde podívat. Není ještě proražená celá plocha tubusu, ale jen takový výsek, takže práce ještě budou pokračovat. Většina tunelu se razila dynamitem, na 30 tisíc kubíků zeminy se použilo 14 tisíc tun trhaviny, na poslední část už stačily jenom velké sbíječky, stroj s mechanickým ramenem, které se zevnitř tunelu postupně vyklubávalo jako ptáče z vajíčka.

Kdy bude okruh hotový?

Okruh má být hotový v roce 2024. Už začátkem roku 2023 by tudy ale měly jezdit tramvaje, které teď mají výluku. Pro Brňany je to zajímavá a sledovaná stavba, denně tu projede na čtyřicet tisíc aut v zúžení i v kolonách, což řidiče určitě netěší. Ale aspoň jedna světlá stránka je, že dění na stavbě můžou sledovat. O tom, že stavba přitahuje pozornost, svědčí i to, že sem dnes přišli svatebčané.

„Dvě stě metrů odsud máme svatbu a ŘSD nám takhle vyšlo vstříc, že nás pozvali a my jsme za to moc rádi. Komentoval jsem to na Twitteru a oni hned obratem odpověděli, že se můžeme přijít podívat na stavbu, tak jsme toho využili,“ komentují novomanželé Zdeněk a Zdenka Makowských, kteří budou mít hezkou památku na svůj slavnostní den.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio