Silničáři otevřeli most v Blansku, propojuje dvě části města přes železniční trať

20. prosinec 2022 12:10

Silničáři zprovoznili nový most v Blansku. Ten propojil dvě části města, které rozděluje řeka Svitava a železniční trať. Vlaky tam dlouhodobě omezovaly plynulost dopravy, řidiči museli u přejezdu čekat i desítky minut. To se teď díky mostu zlepší.

Před stavbou mostu byly závory na přejezdu dole zhruba 40 minut z hodiny. Vliv to mělo jednak na plynulost dopravy, ale omezovalo to třeba i hasiče a záchranáře, kteří místem projížděli. Nově postavený most začíná ve Svitavské ulici, vede přes koryto řeky Svitavy a železniční koridor a končí v průmyslové zóně v části Staré Blansko. Na obou stranách mostu vznikly okružní křižovatky, kterými se řidiči napojí na stávající silnice.

Čtěte také

Město využilo plánované opravy železniční trati mezi Blanskem, Adamovem a brněnskými Maloměřicemi, kvůli které nejezdily v úseku vlaky, a stavba mostu tím pádem neomezovala jejich provoz.

Chybí ještě chodníky

Stavební práce v Blansku začaly v červenci 2022. Co všechno zahrnovaly? Dělníci začali stavbou kruhových objezdů a nosné konstrukce, která je dlouhá přes 150 metrů. Tou hlavní částí pak bylo samotné nasunutí mostu, které dělníkům zabralo několik dní. Práce pokračovaly taky o uplynulém víkendu, kdy silničáři pokládali nový asfalt.

Chybí ještě dodělat chodníky, zábradlí a taky osvětlení. Kvůli tomu se posune i samotná kolaudace mostu a řidiči přes něj zatím budou moct jet maximální rychlostí 30 km/h. Celá stavba by měla vyjít asi na 264 milionů korun, přesnou částku bude znát Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje až za několik týdnů. Na financování se z velké části podílel stát, zbytek doplatilo město a Jihomoravský kraj.

Podchod a nové parkoviště

Novou podobu má taky podchod pod železniční tratí. A v plánu jsou ještě další úpravy. Chodci můžou využívat opravený zhruba 38 metrů dlouhý podchod, který propojuje centrum města se Starým Blanskem. Rekonstrukci za více než 180 milionů korun zaplatí Správa železnic, která v místě nechala vybudovat například velkokapacitní výtahy. V plánu je ještě rozšířit počet parkovacích míst, vznikne i nové záchytné parkoviště a budova s veřejnými toaletami.

Přemostění Blanska se dotkne taky městské hromadné dopravy. Blanskem začne jezdit nová autobusová linka s číslem 224. Ta propojí město s Olešnou a Hořicemi. Stávající linka autobusu 152 už přes tyto obce jezdit nebude a nově z Blanska pojede rovnou do Kuřimi, a to přes Šebrov a Lipůvku.

autor: Barbora Kroutilíková
Spustit audio

Související