Blansko je mezi nejtragičtějšími úseky na železnici. Bezpečně lze přejít koleje jen v jednom místě

Jeden z nejtragičtějších úseků železnic v Česku vede z jednoho konce Blanska na druhý. Policisté tam řešili v posledních 5 letech 15 úmrtí lidí, které srazil vlak. Víc než tři čtvrtiny případů uzavřeli jako sebevraždy. Železniční průtah městem je ale rizikový i proto, že se chodci přes koleje bezpečně dostanou jenom v jednom místě.

Starší vousatý muž klidně přechází dvoje koleje a po chvíli už je na nástupišti přímo na hlavním nádraží v Blansku. Přitom před pár týdny tady souprava srazila muže, který také spěchal na vlak a riskoval.

„Měl v uších sluchátka a na hlavě kapuci. V tu dobu vyjížděl z vlakového nádraží ve směru do Skalice nad Svitavou vlak a strojvedoucí chodce zaznamenal, ale i přesto, že na něj zahoukal, muž pokračoval v chůzi.“ Podle policejní mluvčí Lenky Koryťákové hlídky dělají napříč městem preventivní kontroly.

Čtěte také

Problém je hlavně v tom, že koleje město rozdělují na dvě části. V létě přes ně chodí lidé poblíž nádraží, když se snaží dostat k lomu a vykoupat se. Bezpečně můžou trať přejít jen v jediném místě – u zastávky Blansko-město. Tam je přejezd pro auta a vedle něj zanedbaný podchod se schody. Problém s přecházením kolejí má vyřešit výstavba mostu přes trať, která začne nejspíš v roce 2022. „V rámci toho přemostění by měl být i chodníček a v prostoru současného přejezdu by byly dvě cesty pro chodce,“ říká starosta města Jiří Crha.

Nepomůže ani plot

Okolí trati ale Správa železnic považuje aktuálně za dostatečně bezpečné. „Nepovolené vstupy osob do kolejiště je možné jen těžko předvídat a eliminovat, v mnoha případech nepomáhá právě ani oplocení či jiné zábrany,“ říká mluvčí SŽDC Nela Frýbová.

Ze závěru vyšetřování policistů vyplývá, že v 80 % úmrtí v úseku na trati v Blansku šlo o sebevraždy. „Jestliže vlak je v Blansku přirozenou součástí jejich života, tak je to asi první věc, která se většině těch lidí nabídne jako první možnost,“ upozorňuje psycholog Miroslav Světlák na to, že s podobnými statistikami je potřeba zacházet velmi opatrně. Mívají negativní důsledky. Další sebevrazi totiž můžou začít místo vyhledávat.

autor: ahe
Spustit audio