Seriál: Josef Fišer - Civilizační šum 4.

7. listopad 2011

Čtvrtou částí končí cyklus absolventa JAMU Josefa Fišera, nazvaný Civilizační šum. Ondřej Jiráček čte dobrodružné vyprávění o autorově zničující pěší pouti v horách na jižní straně Bajkalu.

Venku si přepočítal si peníze, které utratil. Ušklíbl se – bylo to o pár rublů víc, než plánoval. Ještě pořád měl nějaké civilizační návyky, ostatně neměl je zatím kde ztratit. Možná by se mu čelo rozjasnilo, kdyby věděl, že následujících šestnáct dní neutratí ani rubl. Možná by ho začalo loupat v kolenou. Ale jasnozřivý nebyl, tak se jen napil mlíka a namlouval si, že je mu hned líp.
Sedl si na břeh jezera a padající drobky chleba pod ním vysbírávalo hejno maličkých rybek. Napadlo ho, že s obstaráváním potravy jistě nebude problém. Pokusil se jednu chytit a ztratil přitom rovnováhu...
Zbytek mokrého chleba nechal plavat a vyrazil na cestu k řece, o které usoudil, že bude ta správná.
úryvek

Josef Fišer o sobě říká, že je relativně mladý, psychicky nevyrovnaný, tápající autor, což se odráží v naprosté většině jeho televizních, rozhlasových i divadelních děl, pakliže se v těchto nedrží pevné faktografie (proto v současnosti tvoří převážně historické dokumenty a dějinami inspirované věci). Když už neví, co by, vezme batoh a někam jede. Někdy se i trochu ztratí. A pak zase tápe. A mezitím bydlí v Brně.

Krajina Východní Sibiře

Závěrečný díl seriálu nabídneme ve druhé části Zelného rynku v sobotu 12. listopadu. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio