Semínka nejdřív namočte do láku. Babské rady doporučují, jak sázet hrášek
Hrášek je výživově nejhodnotnější čerstvý, za ním následuje mražení a na posledním místě je konzervovaný, u kterého je úbytek cenných látek až 50 %. Babské rady přináší tipy, jak ho sázet.
Semínka hrášku před sázením namočte do heřmánkového nebo česnekového láku. Postup je jednoduchý: 2 lžičky sušených květů heřmánku nebo dva stroužky česneku zalijete 200 ml vroucí vody, do tohoto vlažného roztoku vložíte semínka hrachu a čekáte zhruba 30 minut. Semínka potom z lázně vytáhněte. Jakmile nálev zcela vychladne, ponořte tam hrášek nejlépe přes noc.
A teď už hurá na výsadbu: hrách sázíme do 6 centimetrů hlubokých řádků, zhruba 6 centimetrů od sebe nebo do takzvaných hnízd po 4 semínkách.
Nezapomeňte na čerstvě vysetou plochu natáhnout pletivo, protože mladé výhonky budou potřebovat oporu.
Související
-
Hrách pomůže ke krásnějším vlasům, silnějšímu srdci i lepší náladě. Zkuste naše recepty
Jednou z nejstarších kulturních plodin je hrách, který pochází ze Středního východu. Obsahuje hodně zinku a vitaminu B1, které pečují o dobré nervy.
-
Bonduelle: Od převratné metody na výrobu droždí k zeleným kuličkám v konzervě
Z neshod mezi potomky zakladatelů se zrodil francouzský podnik na konzervovanou a mraženou zeleninu, který dobyl svět.
-
Hrách a hrášek: Jsou to odlišné plodiny?
Hrách je luštěnina, hrášek lahodná zelenina, která chutná v pyré nebo v salátu. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Karel Šimůnek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.