Rychlý průvodce paprikovým kořením: na co použít sladkou či uzenou? Napoví Babské rady
Paprikové koření je nezbytnou součástí kořenek snad v každé domácnosti. V Babských radách si řekneme, k čemu je která dobrá.
Sladká paprika dodá jemnou chuť omáčkám, polévkám i marinádám. Zkusit ji můžete i na pečenou zeleninu na grilu. Kvůli obsahu cukru může při delší tepelné úpravě zhořknout, pozor na to!
Gulášová paprika pomůže s přípravou oblíbeného jídla a to i v bezmasé variantě gulášů bramborových nebo houbových.
Často používaná je i uzená paprika, která má typické kouřové aroma. Toho se využívá při přípravě vegetariánských uzených rostlinných sýrů nebo náhražky slaniny, která se za pomoci tohoto koření dělá z rýžového papíru.
Lahůdkovou papriku poznáte podle sytě červeného zabarvení, ta nejkvalitnější pochází z Maďarska.
Vynechat nemůžeme pálivou papriku: pikantní doplněk jídel, která jsou ostrá a výrazná, uplatní se především v indické a mexické kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.