Rozvoz betlémského světla je pro nás návratem k jedné z tradic skautingu, říká koordinátor

18. prosinec 2023

Skauti se každoročně starají o rozvoz takzvaného Betlémského světla. Letos jej přivezli do Česka v sobotu 9. prosince, rozvezou jej 16. prosince. „S rozvozem čekáme, protože nechceme, aby se o něj lidé museli starat příliš dlouho,“ říká koordinátor Jiří Dorazil.

Plamen z Betléma obvykle skauti rozváží o posledním adventním víkendu. Letošní rok je ale specifický, protože poslední adventní neděle je zároveň Štědrým dnem a na rozvoz by tak měli pouze jeden den.

Z Betléma je plamen do Evropy převážen speciálně vypraveným letadlem a také lucerna musí být pro leteckou přepravu specifická – jedná se o uzavřenou komoru s plynovým hořákem, která je odolná například i při ztrátě tlaku.

Po přistání už betlémské světlo putuje v klasických petrolejkách běžným civilním vlakem. Každý skaut má pro přepravu dvě lucerny. „Ještě se nám nestalo, že by nám zhaslo,“ říká Dorazil.

Betlémské světlo je symbolem míru a klidu nejen pro věřící. Z rukou skautů míří do všech koutů světa. Skauti přitom jeho rozvoz vnímají jako jedno ze svých tradičních poslání. „Už za první republiky skauti obstarávali například rozvoz pošty,“ připomíná Jiří Dorazil.

V Česku si mohou lidé přijít pro betlémské světlo na stovky míst. K tradici se každoročně připojuje také Český rozhlas Brno, v jehož budově na Beethovenově ulici je Betlémské světlo k dispozici na recepci každý den od 9 do 18 hodin až do 26. prosince.

Spustit audio

Související