Rozhovor s ukázkami: Sytomorna

6. prosinec 2011

V další části Zelného rynku zazní rozhovor s Jindřichem Zogatou - básníkem žijícím v Brně, který letos oslavil 70. narozeniny. Rozhovor doprovodí ukázky z jeho nejnovější tvorby.

Básník a prozaik ing. Jindřich Zogata v srpnu oslavil své sedmdesáté narozeniny. Na začátku září pak proběhla oslava jeho jubilea v zámečku Mitrovských na Starém Brně. Byla uspořádána pod záštitou Ústavu slavistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Tehdy, v době prázdnin, jsme Zogatovo výročí připomněli jen krátce – ale teď máte příležitost dovědět se víc nejen o Zogatově tvorbě, ale také o tom, jak žije, uvažuje a píše dnes.

Nejvíc se toho můžete dočíst v knize prof. Iva Pospíšila Jindřich Zogata – básník vzdorných cest, která vyšla letos v nakladatelství Tribun EU. Tato literárněvědná monografie, která obsahuje i malou antologii Zogatových textů a řadu pěkných fotografií, začíná vysvětlením prof. Pospíšila: „Setkávám se s Jindřichem Zogatou řadu let. V rozhovorech, které jsme vedli při různých příležitostech a na různých místech, nejčastěji v bývalé – té skutečné – Akademické kavárně na ulici Gorkého v Brně, vytvářela se lidská blízkost. Nikoli identita názorů, ale spíše dobrá vůle si porozumět.“

Prof. Pospíšil z brněnské Masarykovy univerzity o Zogatovi již dříve mnohokrát psal. Proto také doc. Libor Martinek ze Slezské univerzity v Opavě mohl ve svém textu z dřívějších Pospíšilových statí citovat. Vy však uslyšíte i rozhovor se samotným Jindřichem Zogatou a básně z jeho nové básnické sbírky Sytomorna. Přednesou je Vladimír Hauser a Ladislav Kolář v režii Radima Nejedlého.

Rozhovor s Jindřichem Zogatou si můžete poslechnout v Zelném rynku v sobotu 10. prosince. Celý rozhovor bude po odvysílání k poslechu také v našem audio archivu.

Spustit audio