Rouška za minutu. V Boleradicích jich zvládají ušít stovky za den. Nic za to nechci, říká autor šicí linky

27. březen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Boleradice na Břeclavsku jsou pravděpodobně nejlépe vybavenou obcí látkovými rouškami v širokém okolí. Je to díky Lubomíru Majerovi, který přes 30 let opravuje a konstruuje různé druhy šicích strojů. Materiál, střihy i technologii poskytl zcela zdarma.

Roušky dostali obyvatelé Boleradic i nemocnice v Hustopečích

Během několika hodin sestrojil v místním sále kulturního domu šicí linku. Dobrovolníci na ní zvládnou za den vyrobit stovky roušek. A my byli s mikrofonem u toho, když za stroje usedly úřednice z nedalekého městského úřadu v Hustopečích.

„Celá rouška vzniká v pěti operacích, čtyři lidi jsou schopni za den ušít 500 až 600 roušek,“ říká autor šicí linky Lubomír Majer. „Nic za to nechci, je tady průšvih, který je potřeba řešit.“

„Nejdřív jsme roznášeli starším lidem, udělali jsme si seznam seniorů, kteří dostali roušku přednostně. Potom jsme šli celou trasu znovu po obci a rozdali jsme roušky všem ostatním. Plus přilehlé provozy, tedy firmy, které přerušily provoz, samoobsluha, pošta. Nějakou zásilku jsme odvezli i do nemocnice v Hustopečích,“ dodává starosta Boleradic Antonín Vejvančický.

Dobrovolníci zvládnou jednu roušku vytvořit v průměru za jednu minutu. „Neuvědomuji si, že by to bylo něco velkého, přijde mi to jako běžná věc,“ říká jedna z dobrovolnic.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.