Rezidentní parkování začne v září. Projděte si, jak bude fungovat.

Obyvatelé historického centra Brna by měli od 1. září snáze zaparkovat v ulicích blízko svých domů.

Tak to alespoň slibuje projekt rezidentního parkování, který po prázdninách spustí magistrát. Týkat se bude zatím jen lokality lemované malým městským okruhem.

Od listopadu se začnou modré zóny postupně rozšiřovat dál do čtvrti Brno-střed. Návštěvníci města budou muset stále častěji využívat parkovací domy a placená parkoviště a magistrát jim omezí vjezd do centra.

Brněnští radní v úterý schválili ceník za parkovací oprávnění v Brně-středu. Majitel jednoho auta podle něj za parkování v modrých zónách zaplatí šest set korun ročně. Pokud vlastní dvě auta, druhé ho vyjde na patnáct tisíc. Každé další pak na třicet tisíc korun.

Pokud má ovšem rodina třeba tři auta a každé je registrované na jiného člena rodiny, bude každý z nich platit sazbu šest set korun ročně. Tento poplatek lidem stoprocentně nezaručí parkovací místo, ale má podle magistrátu výrazně zvýšit šanci, že zaparkují blízko svého domu. Modré zóny budou fungovat jen v pracovní dny, o víkendu ne.

Firmy vyjde parkování dráž než rezidenty

Kromě stálých obyvatel, tedy rezidentů, bude systém rozlišovat také takzvané abonenty a návštěvníky.  Abonenti, tedy třeba firmy, které v dané lokalitě sídlí, budou platit víc. Za jedno auto v Brně-středu to bude šest tisíc korun ročně, za druhé třicet a za každé další čtyřicet tisíc.

Návštěvník pak bude mít vjezd do historického centra zhruba ohraničeného malým městským okruhem velmi omezený. Město chce tak z centra vyhnat řidiče, kteří do něj nemusí nutně jezdit, a můžou zaparkovat třeba v parkovacích domech nebo jinde.

Po zavedení rezidentního parkování se taky sníží hodinová sazba za parkování na vyhrazených místech, třeba v ulici Za Divadlem. Namísto současných šedesáti korun za hodinu to bude čtyřicet korun. Dál od centra to pak bude dvacet korun a ještě dál deset korun.

Dodržování pravidel pohlídají kamery

Kdo pojede do centra města například k lékaři, bude mít možnost v zóně zaparkovat jen tehdy, pokud bude mít jeho lékař v ulici zaplacené takzvané přenosné parkovací oprávnění, které vyjde na dvacet čtyři tisíc korun ročně.

Brněnské ulice začnou od spuštění nového systému víc hlídat kamery. Přibude víc jednosměrných ulic, které rozpoznají jednotlivé registrační značky, které lidé do systému přihlásí. Kamery tak poznají, kdo může v ulicích stát a kdo ne.

Systém bude přístupný na internetu. Takže když člověk dojede třeba k lékaři, sestra zadá registrační značku pacientova auta do systému přes internet a ten ihned pozná, že pacient může parkovat na místě, které si ordinace předplatila.

Veškerá parkovací oprávnění si lidé budou moct vyřídit od července na pobočce Brněnských komunikací v ulici Zvonařka, nebo on-line na webu www.brnoid.cz. Podrobnou informační kampaň pro obyvatele slibuje magistrát spustit zhruba v půlce června.

V ní se mají lidé dozvědět všechny podmínky a mnohé výjimky z rezidentního parkování. Třeba včetně té, že návštěvníci budou moc v některých ulicích přes den parkovat na půl hodiny až hodinu zdarma, pokud potřebují jít třeba na úřad nebo na poštu.

Každý obyvatel centra dostane 100 hodin zdarma

Jak vyřešit návštěvu, která přijede autem z jiného města? Každý rezident, tedy každý obyvatel s trvalým bydlištěm v centru Brna bez ohledu na vlastnictví auta, dostane od města zdarma 100 hodin ročně.

Čtyřčlenná rodina tedy bude mít 400 hodin ročně. Ty může použít právě pro tyto případy, kdy přijede návštěva, nebo třeba řemeslník. Prostřednictvím internetu zadají do systému registrační značku daného auta, které bude moct v modré zóně zdarma parkovat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související