Brněnský dopravní podnik na léto chystá opravy za 220 milionů. Vůbec nebude jezdit linka číslo 9

Tramvajová linka číslo 9 o prázdninách zmizí z jízdních řádů kvůli opravám kolejí.

O letních prázdninách v Brně vůbec nepojedou tramvaje linky 9. Můžou za to opravy kolejí na Moravském náměstí, které připravuje brněnský dopravní podnik. Na letní měsíce chystá rekonstrukce za celkem 220 milionů korun.

Kdo jezdí tramvajemi na Lesnou, ten o prázdninách nepojede devítkou, ale sveze se tramvajemi na lince 11, která jezdí přes Cejl. Dopravní podnik jejich provoz v létě posílí. Dělnici mezitím mají opravit jednak kolejový trojúhelník na Moravském náměstí u kostela svatého Tomáše a jednak koleje a zastávku mezi Kolištěm a Rooseveltovou ulicí. Práce mají být hotové koncem srpna a vyjdou dohromady na víc než čtyřicet milionů korun.

Do Líšně jen autobusem

Na opačném konci linky 9, ve směru do Židenic a Juliánova bude jezdit po trase devítky posílená linka 8. To zároveň znamená, že o prázdninách nepojedou tramvaje do Líšně a na Stránskou skálu. Dělníci kompletně vymění koleje a přechody přes trať podél Nezamyslovy a Ostravské ulice.

„Linka osm bude od zastávky Geislerova odkloněná přes Dělnický dům do smyčky Juliánov a právě od Dělnického domu budou posíleny autobusové linky 55 a 78, které obsluhují sídliště v Líšni. Cestující budou mít komfortní přestup na jedné zastávkové hraně z tramvaje linky osm do autobusů pokračujících dále do sídliště Líšeň,“ vysvětluje provozní ředitel dopravního podniku Jan Seitl.

Rekonstrukce trati podél Ostravské a Nezamyslovy ulice bude dopravní podnik stát přes sto milionů korun.

Změny na lince číslo 4

Po celou dobu prázdnin nebudou jezdit tramvaje přes náměstí Svobody. Linka 4 pojede odklonem přes Husovu ulici. Další dopravní omezení se týká spíš řidičů. Od června do září pracovníci postupně rozkopou a opraví Selskou a Obřanskou ulici, a to včetně smyčky u Maloměřického mostu a smyčky na konečné v Obřanech.

Dopravní podnik využívá toho, že tramvaje tudy nejezdí kvůli rekonstrukci Valchařské ulice, která má skončit nejspíš v září.

„Ve vztahu k cestujícím se nic nezmění, protože tam tramvaj nejede už teď, úvrať je na Tomkově náměstí. Vzhledem k tomu, že ulice Obřanská včetně naší tramvajové trati byla budována někdy před dvaceti lety a od té doby tam nebyla žádná oprava ani zásah, tak se nabízí tuhle akci udělat,“ doplňuje generální ředitel podniku Miloš Havránek.

Práce v Selské a Obřanské ulici vyjdou na víc než sedmdesát milionů korun, omezení pro řidiče tam začala platit už tento týden.

Dopravní podnik chtěl letos opravovat i koleje v ulici Veveří a taky tramvajový trojúhelník u Semilassa v Králově Poli. Kvůli jiným rekonstrukcím v okolí těchto ulic se ale nakonec rozhodl, že opravy odloží na příští rok, aby ještě víc nezhoršil dopravní situaci v rozkopaném Brně.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související