Objížďka mostu přes Nové Mlýny nebude. Veškerá doprava bude jezdit kyvadlově, připravte se na zácpy

Objízdná trasa Nových Mlýnu pro kamiony nebude. Mostem mezi Pohořelicemi a Mikulovem řidiči projedou kyvadlově jedním pruhem.

Zhruba před dvěma týdny Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že vyloučí těžkou kamionovou dopravu z mostu přes Nové Mlýny na silnici mezi Pohořelicemi a Mikulovem. Most je totiž ve velmi špatném stavu a potřebuje opravit.

Dnes silničáři společně s Ministrem dopravy v demisi Danem Ťokem za hnutí ANO prezentovali ve Znojmě novou variantu.

Ředitelství silnic a dálnic nabídl po konzultaci s policií kraji řešení, které umožní průjezd těžké kamionové dopravy po mostě. Silničáři plánují v sobotu vyznačit na mostě jeden jízdní pruh, kterým budou kamiony ale i automobily projíždět kyvadlově.

Dopravu na místě budou řídit inteligentní semafory, které upřednostní jeden ze směrů podle toho, jak se tvoří kolony na obou příjezdech na most.

Cesta na dovolenou se může protáhnout

Komplikace to způsobí především řidičům osobních aut jedoucích přes most například na dovolenou do Chorvatska. Původní záměr, tedy odsunout kamionovou dopravu na objízdnou trasu přes Břeclav nebo Znojmo, by totiž nijak neomezil na mostu právě řidiče osobních aut.

Nyní budou muset čekat na semaforu a to zřejmě v kolonách. Silnice mezi Pohořelicemi a Mikulovem je totiž velmi frekventovaný úsek a to především v letních měsících.

 Naopak právě Znojmo nebo Břeclav si oddychlo, protože případná objízdná trasa by v obou městech nejspíš znamenala dopravní kolaps. Denně jimi projede přes 20 tisíc aut a ani jedno město nemá prozatím plně dokončený obchvat, po kterém by mohla tranzitní doprava jezdit mimo centrum.

Tím, že doprava povede jedním pruhem, budou dělníci schopni most opravovat postupně. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok za hnutí ANO řekl, že by oprava mohla trvat přibližně rok.

David Fiala z Ředitelství silnic a dálnic ale přesný termín dokončení nepotvrdil. Připustil, že silničáři budou pracovat podle vývoje situace a už nyní prý pracují s více variantami opravy mostu. Jasno by mělo být v dalších měsících. Fiala nevyloučil, že by kvůli malému manipulačnímu prostoru na mostě celý úsek přes novomlýnské nádrže zavřeli úplně.

Jihomoravský kraj odsouhlasil kompletní návrh Ředitelství silnic a dálnic o změně dopravy na mostě. Vyznačovat jízdní pruh na mostě a instalovat semafory budou silničáři tuto sobotu pátého května.

autor: tip
Spustit audio

Související