Slavkov u Brna sevřely uzavírky, pracuje se na silnicích i na vlakové trati

Trpěliví a obezřetní dnes musí být řidiči projíždějící Slavkovem u Brna. Kromě zčásti uzavřeného obchvatu města dnes silničáři omezili provoz také na silnici mezi Slavkovem a Velešovicemi ve směru na Brno.

Slavkov u Brna je ode dneška ze dvou stran obehnaný silničními uzavírkami. Kromě obchvatu města silničáři částečně omezili provoz také na silnici mezi Slavkovem Velešovicemi ve směru na Brno. Navíc začala další etapa výluky na železnici, která potrvá do letošního prosince.

Počínaje dnešním ránem silničáři postupně uzavřou vždy jeden ze tří pruhů na silnici první třídy číslo 50, a to v úseku od značky začátek nebo konec obce až po odbočku do Velešovic. Když tudy řidiči jedou od Slavkova směrem na Holubice a Brno, normálně by mohli do kopce kolem zámecké zahrady jezdit ve dvou pruzích, teď to půjde jen v jednom.

A to podle odhadů Ředitelství silnic a dálnic do konce června. Práce vyjdou na víc než dvanáct milionů korun. Podle výsledků sčítání dopravy tímto úsekem projede denně přes osmnáct tisíc aut.

Práce na obchvatu skončí v červenci

Zároveň je od konce března v jednom směru uzavřený obchvat Slavkova, na stejné silnici první třídy. První fáze oprav tam má skončit 18. května. Do té doby musí auta ve směru od Uherského Hradiště do Brna jezdit přes centrum města, kde dopravu v ranní špičce řídí policie.

Potom se dělníci přesunou na druhou část silnice a na další dva měsíce se situace otočí. Auta z Brna do Uherského Hradiště pojedou přes centrum, v opačném směru po obchvatu. Práce tam mají být hotové ke konci července a silničáři za ně zaplatí přes třicet milionů korun.

Výluka vlaků pokračuje

Ke komplikacím na silnicích okolo Slavkova se přidají i práce na kolejích. Dnes začíná jejich druhá etapa. Dělníci opravují trať mezi Šlapanicemi a Blažovicemi, maximální možná rychlost vlaků se tam zvýší z osmdesátky na stovku.

Zároveň rekonstruují nádraží ve Šlapanicích a postaví novou zastávku v lokalitě takzvaných Brněnských polí. Všechny práce tam skončí v půlce prosince.

České dráhy za vybrané vlaky už několik týdnů vypravují náhradní autobusy, které cestující vozí mezi Brnem a Slavkovem u Brna. Právě tam musí lidé počítat s možným zdržením v případných kolonách.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související