Rebarbora je plná vitamínů a vlákniny, ale pozor na kyselost. Čím dříve ji sklidíte, tím lépe
Rebarbora je typická svými velkými listy podobnými lopuchu. Možná ji takhle znáte ze zahrádek našich babiček.
Mladší rebarbora je méně kyselá. Čím později ji budete sbírat, tím bude obsah látek výraznější a může vám svojí kyselostí podráždit sliznici žaludku. Pro zdraví je však velmi prospěšná, je totiž zdrojem vitamínu B, vápníku, draslíku a manganu. Především je však plná vlákniny. Řapíky rebarbory ale nikdy nejíme syrové a neloupané!
Výborný je i rebarborový džem nebo kompot, doporučená je kombinace s jahodami. A ještě jedno užitečné doporučení: při vaření rebarbory nepoužívejte hliníkové nádobí, kov z něj reaguje s obsahem kyseliny šťavelové.
Dříve se doporučovaly listy rebarbory na koupele rukou a nohou při revmatických potížích. Horké rebarborové obklady se také dávaly na ledviny při obtížích s kamínky v močových cestách. Do teplého odvaru z listů se namáčel kapesník a přikládal na bolavá místa.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.