Řadě rodičů ve vězení nedochází, že se jejich situace traumaticky dotýká i jejich dětí, říká odbornice na práci s ohroženými dětmi

4. duben 2023

Podle odhadů je v České republice až 40 tisíc dětí, jejichž rodiče skončili ve vězení. V zahraniční literatuře se o nich mluví jako o neviditelných obětech trestných činů.

Ze svých zkušeností to potvrzuje také odbornice na práci s ohroženými dětmi a rodinami Jitka Navrátilová. „Jako sociální pracovnice, která se více než 20 let zabývá prací s ohroženými dětmi a rodinami, jsem najednou konfrontována se situací, že je tady skupina dětí, která uniká pozornosti odborné i laické veřejnosti,“ přibližuje důvody, proč se o děti vězněných rodičů začala odborně zajímat.

Jitka Navrátilová

Tématu se věnuje od roku 2019. Nejprve se o situaci dětí vězněných rodičů dozvěděla z vyprávění jedné z pracovnic Mezinárodního vězeňského společenství. „Silné momenty toho vyprávění korespondují i s naším aktuálním projektem a bohužel ještě předčí to, co jsem tehdy slyšela. Vůbec jsem nebyla připravena na tak velký rozsah traumatizace těchto dětí. Na to, jak moc odchod rodiče zasahuje dětskou duši.“

Spolu s dalšími stojí za projektem Rodičovství za mřížemi, na kterém spolupracuje také zmiňované Mezinárodní vězeňské společenství. Cílem projektu je zjistit situaci dětí vězněných rodičů a dosáhnout legislativních změn, aby pro systém přestaly být neviditelnými. „Zjistili jsme, že abychom měli komplexní obraz o situaci těchto dětí, musíme se ptát nejen jich, ale i jejich rodičů. Těch, kteří s nimi zůstávají i těch, kteří jsou ve vězení. A ani to nakonec nestačí. Už teď víme, že se musíme ptát například i sociálních pracovníků,“ dodává Navrátilová.

Co by chtěl projekt Rodičovství za mřížemi změnit? A jak děti prožívají odchod rodiče do vězení? Odbornice na práci s ohroženými dětmi a rodinou Jitky Navrátilové z Katedry sociální politiky a sociální práce Masarykovy univerzity se ptá Karolina Antlová. Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související