První zdravotníci z Fakultní nemocnice Brno dostali druhou dávku vakcíny proti covidu-19

První lékaři a sestry z Fakultní nemocnice Brno v pondělí dostali druhou dávku vakcíny proti koronaviru. Přeočkování dalších desítek bude pokračovat tento týden, půjde hlavně o pracovníky z covidových jednotek.

Část zdravotníků ale druhou dávku dostane později, než nemocnice původně plánovala. Podle ministra zdravotnictví by totiž při očkování měli dostat přednost senioři. Dalším důvodem je, že asi deset procent zdravotníků naočkovaných první dávkou v mezičase onemocnělo.

„Doporučení výrobce a Evropské lékové agentury dává určitou možnost variability, nicméně ta není bezbřehá. Do celé záležitosti vstupuje fakt, že celá řada lidí se ocitla pozitivní po podání první očkovací dávky a ti se musí odložit, podstatně déle než jeden týden,“ říká ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Vakcína proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNtech se podává ve dvou dávkách, doporučený odstup mezi nimi je 21 až 28 dní. Částečná ochrana proti nákaze podle dosavadních poznatků vzniká už asi týden po první dávce, úplná až po té druhé.

Spustit audio

Související