V domovech pro seniory na jižní Moravě očkují proti nemoci covid-19 mobilní týmy

Dva mobilní týmy ode dneška (8. ledna) očkují proti nemoci covid-19 klienty a zaměstnance jihomoravských domovů pro seniory. Pro takovou formu vakcinace se v těchto zařízeních rozhodl ve čtvrtek odpoledne krajský krizový štáb.

Zatím se přihlásilo 3,5 tisíce zájemců o očkování z řad klientů a 2 tisíce pracovníků.

„Jedou dva mobilní týmy – po jednom týmu z každé fakultní nemocnice a budeme se snažit zajistit další kapacity, abychom postupně zřizovali další mobilní týmy,“ říká hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL.

Úřad kvůli tomu osloví například krajské nemocnice. Pomoc s vytvořením týmů nabídly i některé příspěvkové organizace, které po naočkování vlastních klientů můžou vytvořit nové mobilní skupiny.

Očkovací strategie v JMK

Od příštího týdne spustí testovací provoz velkého očkovacího centra v záložní nemocnici v Brně na výstavišti. Jeho provoz bude stát každý den asi 1,5 milionu korun bez nákladů na personál. Denně by tam mohli zdravotníci aplikovat vakcínu víc než třem a půl tisícům lidí. Jako první mezi nimi budou policisté a hasiči.

Po vzoru tohoto centra hejtmanství plánuje otevřít další očkovací centra v okresních městech – v Blansku, ve Vyškově, Znojmě, Hodoníně a v Břeclavi. Vedení měst teď dostala za úkol vytipovat vhodná místa. Kdy přesně začnou centra fungovat, zatím není jasné. Každopádně denně by tam měli být schopní naočkovat 500 až 1 000 lidí.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související