Propojili Česko s Itálií. Vzpomínka na Santiniho vynesla uměleckým kovářům úspěch v mezinárodní soutěži

3. říjen 2023

Josef Tulis a Luboš Jan letos získali 2. místo na Mistrovství světa v uměleckém kování v Itálii za objekt s názvem Memory of Santini. „Končili jsme dvě minuty před zazvoněním zvonku, ty nervy před dokončením byly velké,“ popisuje atmosféru mezinárodní soutěže Tulis. V Itálii soutěžili potřetí a vždy si odvezli medaile.

Návrh objektu Memory of Santini

„Na soutěž se vypisuje téma a tu věc musíte vymyslet.“ V konkurenci desítek týmů z celého světa soutěžili v kategorii družstev. „Jsou tam pravidla, nesmíte si nic vrtat a svařovat, je to čisté řemeslo,“ doplňuje soutěžní podmínky Tulis.

„Letošní téma bienále bylo propojování – Jan Blažej Santini má na Vysočině spoustu staveb a já se s nimi potkávám, mám k tomu blízko. Vytvořili jsme tři sloupy, nahoře jsou pruty, které se prolínají a evokují kružby na klenbách, které Santini dělal,“ popisuje návrh oceněného objektu Josef Tulis.

„Santini začal pracovat s barokní gotikou, to je součást tématu propojení. Navíc byl Čech italského původu, tak jsme propojili Čechy a Itálii,“ doplňuje Luboš Jan.

Proč si jako téma vybrali ztvárnění vzpomínky na vizionáře a architekta? Proč se na soutěže v Itálii vracejí? Jak fyzicky náročná je umělecká kovářská práce a co všechno dokáží jejich šikovné ruce vytvořit? Učí se u nich i nastupující generace kovářů? Poslechněte si Apetýt!

Spustit audio

Související