Proč je vhodné nahřívat talíře?

Každý kuchař vám potvrdí, že dávat teplé jídlo na studený talíř je největší hřích, jaký můžete v kuchyni udělat. Ani v restauraci by se vám nemělo stát, že objednané teplé jídlo dostanete na studeném talíři. Dá se tedy říct, že teplý talíř prostě patří k dobrému bontonu. Víte proč?

Na teplém talíři nám jídlo pomaleji vystydne, můžeme díky tomu u jídla bez obav konverzovat. A jaká je ta správná teplota? Je to jednoduché, nahřátý talíř by Vás neměl popálit. Ale platí jednoduchá rada. Když ponesete talíř z kuchyně ke stolu, v okamžiku, kdy ho pokládáte, byste si měli už říct: „Auuu, to pálí!“ To je potvrzení správné teploty. Talíř tak udrží jídlo teplé i v okamžiku, kdy se ještě před prvním soustem zapovídáte se stolovníky.

autor: Pavel Pospíšil