Překvapte hosty lahodným dezertem. Smetanový parfait zvládne každý

Korunou každého menu má být dezert. Na závěr stolování proto doporučujeme nadělit rodině nebo přátelům ledový smetanový parfait se strouhanou čokoládou a mletými ořechy. Příprava je jednoduchá, jak vás přesvědčí kuchař Jiří Raichrt z restaurace v Rezidenci Liběchov na Mělnicku.

Smetanový parfait s čokoládou a ořechy

500 ml smetany ke šlehání (s obsahem minimálně 30% smetany)
4 vejce
130 g moučkového cukru
2 hrsti nasekaných ořechů
50 g strouhané čokolády (s vyšším obsahem kakaa)
panák vaječného likéru

Postup:

V míse si vyšleháme smetanu a přidáme prošlehané žloutky s moučkovým cukrem. Přilijeme vaječný likér a cukrářskou metlou vše promícháme. Nasypeme ořechy a čokoládu a promícháme.

Do formy vložíme potravinářskou folii a nalijeme připravenou směs

Do formy (například na srnčí hřbet nebo menší silikonové formičky) vložíme potravinářskou folii a nalijeme připravenou směs. Okraje fólie překryjeme na dezert. Díky fólii se nám bude dezert lépe vyndávat.

Připravený parfait dáme na dvě až tři hodiny do mrazáku vychladnout.

Po vyndání krájíme na širší plátky a můžeme podávat například s ovocem a vinným sabayonem.

Jiří Raichrt

Vaření ho bavilo už v dětství, a tak se rozhodl jít na kuchaře. Vyučil se v Roudnici nad Labem. Jeho prvním místem bylo to, kam chodil na praxi ve škole – U Císaře v Mělníku. Později vystřídal ještě několik podniků, mezi jinými to byl i vyhlášený zájezdní hostinec Na Štěpáně v Obříství. Dnes vaří v rezidenci Liběchov a je spokojený. Baví ho připravovat maso, ale i sladké dezerty. Sám miluje nejen českou kuchyni, ale také španělskou. Jeho snem je mít vlastní restauraci.