Požáry trávy potrápily o víkendu hasiče na jihu Moravy i na Zlínsku

26. březen 2012

Za uplynulý víkend vyjížděli jihomoravští hasiči k šesti desítkám požárů trávy, keřů anebo lesních porostů. Ve srovnání s běžným průměrem je to více než dvojnásobek zásahů.

Požáry podle předběžného odhadu způsobily v kraji škody za 83 tisíce korun. Většinu z nich měla přitom na svědomí nedbalost při pálení zahradního odpadu a klestí a ignorování zákazu rozdělávání ohňů, který už ve čtvrtek v souvislosti s extrémním suchem vydal Jihomoravský kraj.

Druhý stupeň požárního poplachu včera vyhlásili hasiči kvůli ohni v zahrádkářské kolonii v Brně-Žabovřeskách. Shořely tam tři přístřešky a hrozilo, že se plameny rozšíří na obytnou zástavbu. Skoro na tři hodiny tudy kvůli tomu nejezdily tramvaje a bylo nutné odklánět dopravu.

Pálení zahradního odpadu zavinilo v Židlochovicích požár trávy na ploše 300 x 50 metrů. U Zábludova na Blanensku zase hořel les na ploše 100 x 50 metrů a v okolí Lanžhota shořela tráva a samostatně stojící stromy na ploše dvou hektarů.

Za přestupky proti zákonu o požární ochraně i nařízení kraje ukládali hasiči blokové pokuty. Například v Milešovicích na Vyškovsku ji dostal muž, který spaloval hromady suché trávy a způsobil tak požár okolních porostů.

Na Zlínsku bylo o něco klidněji

Neopatrné zacházení s ohněm při jarním úklidu zahrádek zaměstnalo také hasiče na Zlínsku. Po předcházejícím víkendu, kdy zlínští hasiči vyjížděli v kraji asi k padesáti požárům, byl uplynulý víkend z pohledu zásahů přece jen klidnější.

Nejvíce práce měli na Slovácku, nejméně naopak na Valašsku. Zatím nejrozsáhlejší událostí byl zásah u požáru v lesním porostu u Lukova, kde plameny způsobily škodu na stromech ve výši asi půl milionu. Příčina vzniku požáru se stále vyšetřuje.

autoři: gaj , Andrea Kratinová
Spustit audio