Poslechněte si Pásmo o Bernadetě – tajemné básnířce

3. březen 2017

Bernadeta Tabáková je mladá autorka, vystupující pod pseudonymem. Rozhlasové pásmo o ní natočila studentka JAMU Silvie Čechová.

Básně Bernadety Tabákové odráží jak brněnskou, tak všelidskou realitu.

Nesnaží se nastolovat otázky, kritizovat ani komentovat současné dění, jsou často zachycením nálady, atmosféry místa nebo jen jakýmsi povzdechem.

Rozhlasové Pásmo o Bernadetě je výplodem klábosení, autorského čtení a setkání s Bernadetinou dlouholetou kamarádkou, herečkou Barborou Dobišarovou, která svým něžným přednesem výborně dotváří melancholii textů. Vše je doplněno o hudbu Alfreda Newmana, doprovázející film režiséra Henryho Kinga na motivy známého díla Franze Werfla Píseň o Bernardettě.

K tomu má Bernadeta blízko a díky němu dokonce nese svoje zvláštní jméno.

Sama pochází z vesnice nedaleko Tišnova, kde navštěvovala gymnázium a kde se její láska k psaní poprvé naplno projevila. Psala básničky a texty pod lavicí a posílala příspěvky do studentských soutěží.

Z Tišnova pak vedla její cesta do Brna, kde studuje dvě vysoké školy a přitom píše poezii. Mívá autorská čtení, vyhrává přehlídky – nadání a elán jí zkrátka nechybí.

Pásmo o Bernadetě vznikalo v průběhu zimního semestru 2016 na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění a za zmínku stojí i pasáže z autorského čtení, které spolu autorky zorganizovaly.

autor: Silvie Čechová
Spustit audio