Porodní asistentky Čermáková a Tomická: Porod nemusí být nutné zlo

6. červen 2022

Zkraje měsíce května najdete v kalendáři Mezinárodní den porodních asistentek. Připomíná jejich důležitost a význam v péči o zdraví těhotných žen, žen po porodu a v šestinedělí.

„Přála jsem všem kolegyním – tento den oslavujeme vždy společně s našimi maminkami. Někdy chodíme do parku, jindy na pochod do Bílovic. Mým největším přáním je, aby byly mezinárodně uznané kompetence porodních asistentek – nejen na papíře, ale hlavně v praxi. S tím totiž také souvisí spokojenost rodiček,“ říká Blanka Čermáková, která v porodnictví pracuje už od roku 1978.

Desítky let praxe v oboru má i její kolegyně Mirka Tomická, která navázala na práci v centru, kde pomáhají nastávajícím maminkám nejen s přípravou, ale i průběhem porodu a následnou péčí.

Muži k porodům patří

Obě zastávají názor, že k práci porodní asistentky patří nejen komunikace a spolupráce s nastávající maminkou, ale i s celou její rodinou. „Myslím, že do toho určitě patří muž, který je plně obeznámen s procesem porodu. Ví, co žena může potřebovat, co se od něho čeká, jak komunikovat s personálem porodnic. A potom i to, jak pečovat o ženu. To je téma, o kterém se sice už mluví, ale nevím, jestli se to dostává ke všem. Snad už se ví, že když žena přijde z porodnice, tak od ní nelze očekávat, že bude hned vařit, zapínat myčku a tak dále. Někdy na mě muži koukají, jestli to myslím vážně,“ popisuje Tomická.

Čtěte také

Porodnictví prošlo za uplynulá léta mnoha změnami. „Je respektováno, pokud žena chce nebo nechce mít muže u porodu, může být sama na pokoji, už se nepraktikuje sdílení více lůžek v první době porodní. To ženám pomáhá se víc během porodu projevovat, uvolnit se a tím by porod měl být mnohem lépe zvládnutelný. Porodní asistentka musí stále nacvičovat nové dovednosti, orientovat se ve všech změnách. Učit se lépe reagovat v každé situaci a zlepšovat mezioborovou spolupráci. Naše práce se netýká jenom zdravotnictví, zahrnuje širokou oblast činností. Někdy se stává, že uvaříte polévku a vezete ji ženě, která je po porodu – i to patří k naší práci,“ říká Čermáková.

„Přála bych všem ženám, aby pochopily, že porod může být i hezký. Že si to můžou i s partnerem užít a nemusí to být jenom nutné zlo,“ uzavírá porodní asistentka Tomická.

Spustit audio

Související