Při porodu se žena dotýká života i smrti zároveň. Začíná série o porodech Jiné stavy

6. leden 2022

„Porod je přirozeně hraniční zážitek, žádná žena vám o něm neřekne, že byl obyčejný nebo že na něm nebylo nic zajímavého. Některé porodní báby říkají, že žena se v tu chvíli dotýká života a smrti zároveň,“ popisuje autorka podcastu a moderátorka pořadu Houpačky Michaela Sladká.

Porodem, ať už je jakýkoli a má jakékoli vyústění, se pro ženu mění v jejím životě úplně všechno. „O těch změnách je fér mluvit. Jsou náročné, někdy nečekané a často nevítané, ať už mluvíme o těle nebo o duši. A o spoustě věcí se nemluví. K porodu patří stud, dosud nepoznaná bolest, obavy z toho, jak to zvládnu. V porodnicích se dnes už naštěstí tolik nesoustředíme na výsledek. A to, jaký je, hodně souvisí i s tím, co o něm dopředu víme a jak se na něj připravíme,“ říká autorka podcastu Sladká.

Michaela Sladká

V podcastu Jiné stavy uslyšíte sedm epizod o bolesti, studu, o změnách na ženském těle i v jejich mysli. Otevírá téma vztahu rodiček a jejich matek, zaměřuje se i na ty „nejlepší“ rady, které novopečené matky dostávají. Jiné stavy nevynechávají téma potratu, sexu po porodu nebo psychických poruch, které po narození dítěte někdy přicházejí.

Pocastovou sérii Jiné stavy poslouchejte na Radiu Wave od 17. ledna 2022. Každé pondělí přistane nový díl na webu wave.cz/jinestavy, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Související pořad Houpačky můžete sledovat i na Instagramu.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.