Pořádně se do toho opřít a zahrát Hluk! Poslechněte si rozhlasové nahrávky dechové hudby Šarovec

13. červen 2022

Dechová hudba Šarovec ve studiu Českého rozhlasu Brno na přelomu zimy a jara natočila sedm nových nahrávek. Poslechněte si je!

Jedná se o jednu z nejstarších dechových kapel u nás. Původní dechovka byla v Hluku založena v roce 1872. Muzikanti v Hluku si říkají Šarovec ale až od roku 1975. V kronice kapely je o tom kratičký zápis: „Roku 1975 soubor požádal spisovatele Františka Kožíka, aby mohl užívat pro svůj název jména hrdinného hejtmana z mistrova díla Na dolinách svítá.“ A hned vedle najdeme i Kožíkovu odpověď: „Svoluji hudbě dechové v Hluku užívat mluvou i písmem jména hrdiny lidu zdejšího, hejtmana Šarovce zvaného. Hudba nechť v názvu užívá tohoto jména.“

DH Šarovec v Českém rozhlase Brno

Šarovec je další kapelou, která přijala pozvání Českého rozhlasu Brno, aby zde nahrála nové snímky. „Skladby, které jsme v brněnském rozhlase natočili, jsou nám velmi blízké, ale každá trochu jiným způsobem. Vybrali jsme skladby, které nám sedí a charakterizují naši kapelu, region i Hluk. Pokud vše půjde tak jak má, budeme na podzim pokračovat,“ uvedl kapelník Michal Vacek.

Dechová hudba patří mezi naše nejsilnější kulturní tradice. „Těžko si na Moravě dokážeme představit hody, svatby a další slavnosti bez dechovky nebo cimbálky. Lidové žánry dělají z našich pořadů Morava krásná zem a Blahopřání s písničkou nejposlouchanější regionální programy a Český rozhlas Brno tak katapultují na první místo v poslechovosti mezi všemi regionálními stanicemi v Česku,“ řekl k potřebě podporovat lidové žánry vedoucí programu Českého rozhlasu Brno Jiří Kokmotos.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.